Sökväg

Mikrokrediter ger ekologisk tillväxt i Irland

April 2013

Darren Grant, VD för Organic Supermarket © euronews 2013

Tillgången till finansiering kan fortfarande utgöra ett stort hinder för små och medelstora företag. Men det behöver inte vara så! En irländsk entreprenör är bara en av dem som har insett att det alltid finns lösningar - bara man vet var man ska leta.

2008 bestämde sig Darren Grant för att förvekliga sin dröm och starta företaget Organic Supermarket som säljer 100 % ekologiska livsmedelsprodukter i Dublin. Som så många andra nystartade små och medelstora företag behövde han dock finansiering. Efter lite efterforskningar hittade han precis det han sökte.

Darren kom fram till att han i och med att han hade ett nystartat företag med upp till tio anställda kunde få upp till 25 000 euro, medel som har avsatts genom mellanhänder till Europeiska investeringsfonden.

Darren kontaktade en av dessa mellanhänder, den irländska webbplatsen för mikrofinansiering First-Step, och fick på så sätt 25 000 euro för att starta sitt företag. Idag har Darrens butik och webbplats blivit en fantastisk framgång. Den har bland annat blivit utsedd till bästa webbplats för ett litet företag i Irland 2010 och 2011.

”Webbplatsen var företagets bästa investering, och avkastningen på investeringen kommer att kunna bli 25 gånger mer än vad vi investerade”, säger Darren. ”Ett nystartat mikrofinansierat företag har tagit upp kampen med multinationella företag på det här området. Vi har blivit det ledande företaget när det gäller webbplatser.”

Darren har nu åtta anställda, ett registrerat varumärke och hoppas snart kunna utöka sin online-verksamhet till Storbritannien. Framgångsreceptet är enligt honom ”att kunna finansiera en utökning av verksamheten, se till att webbplatsen alltid är dynamisk och innovativ och öka spridningen av våra produkter i Europa”.

 • Mikrokrediter ger ekologisk tillväxt - se videonEnglish
 • Se webbplatsen om finansiering
 • Ditt Europa - att göra affärer i Europa

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 29/04/2013 | Till början