Kruimelpad

Microkrediet creëert groei in Ierse biosector

April 2013

Darren Grant, algemeen directeur van een biosupermarkt © euronews 2013

Financiering vinden blijkt voor kmo’s nog vaak een struikelblok, maar dat hoeft niet! Zoals een Ierse ondernemer heeft ontdekt, zijn er altijd oplossingen, als u maar op de juiste plaats zoekt.

In 2008 besliste Darren Grant zijn droom waar te maken en zijn eigen onderneming op te richten: een supermarkt in Dublin die 100 % biologische voedingsproducten verkoopt. Zoals vele starters had hij financiering nodig, en na wat gericht opzoekwerk was het raak.

Darren ontdekte dat een kmo met minder dan tien werknemers tot € 25 000 krediet kan krijgen via bemiddelende instellingen voor het Europees Investeringsfonds.

Via zo’n instelling, de Ierse website voor microfinanciering „First-Step”, verkreeg Darren een krediet van € 25 000 om zijn onderneming op te starten. Vandaag zijn Darrens winkel en website een immens succes, en zijn site is in 2010 en 2011 bekroond tot beste website van een Ierse kmo.

„De website was de beste investering voor het bedrijf, en de uiteindelijke opbrengst zal misschien wel 25 keer het geïnvesteerde bedrag zijn”, zegt Darren. „Als starter met microfinanciering kan ik concurreren met grote multinationals. En met onze website zetten wij de toon.”

Darren heeft nu acht medewerkers in dienst, heeft een geregistreerd handelsmerk in heel Europa en hoopt zijn onlineactiviteit binnenkort uit te breiden naar het VK. De sleutels voor zijn succes zijn volgens hem „financiering kunnen verkrijgen voor uitbreiding, onze website dynamisch en innovatief houden en onze producten binnen Europa uitbreiden”.

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 29/04/2013 | Naar boven