Навигационна пътека

Микрокредит стимулира производството на органични продукти в Ирландия

април 2013 г.

Дарън Грант, Генерален директор на супермаркет за органични продукти © евронюз 2013 г.

Все още достъпът до кредитиране на МСП се оказва голяма трудност, а не трябва! Както каза един ирландски предприемач, „Винаги има решения, просто трябва да знаеш къде да ги търсиш“.

През 2008 г. Дарън Грант решава да последва мечтата си и да започне свой собствен бизнес - Супермаркет за органични продукти в Дъблин, който предлага 100% органични храни. Подобно на много други новосъздадени МСП обаче той се нуждае от финансиране и след малко целенасочено проучване… бинго!

Дарън разбира, че като ново предприятие, осигуряващо работа на 10 души, може да получи до 25  000 евро, като парите се разпределят чрез посредници от Европейския инвестиционен фонд.

Свързва се с такъв посредник - ирландския уебсайт за микрофинансиране „Първа стъпка“ - и успява да получи 25  000 евро, за да стартира бизнеса си. Днес магазинът и сайтът на Дарън получават признание за невероятно бързия си успех, включително за най-добър интернет сайт за малкия бизнес в Ирландия за 2010 и 2011 година.

„Уебсайтът бе най-добрата инвестиция за компанията, а възвръщаемостта, която получихме преди инвестицията, ще надхвърли вероятно 25 пъти това, което инвестирахме“, обяснява Дарън. „Едно новосъздадено чрез микрофинансиране предприятие се конкурира с големи мултинационални компании в тази област. Станахме лидер и в областта на уебсайта“.

Сега Дарън осигурява работа на 8 души, има регистрирана търговска марка в цяла Европа и се надява скоро да разшири онлайн дейността си в Обединеното кралство. Ключът към успеха, обяснява той, „е да успеем да осигурим финансиране за разширяването, да поддържаме уебсайта динамичен и новаторски и да разширим предлагането на продуктите си в Европа“.   

  • Микрокредит стимулира производството на органични продукти - гледайте видеоклип Englishа
  • Разгледайте уебсайта Достъпдо финансиране
  • ВашатаЕвропа - развиване на бизнес в Европа

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 29/04/2013 | Начало на страницата