Sökväg

Starkare tillsammans: kooperativt ägd bank hjälper kvinnliga entreprenörer på Cypern och vinner europeiskt pris 2012

November 2012

Artemis Toumazi, CEO of Cyprus Women’s Coop Bank Ltd © European Union, 2012  

Sedan Women’s Coop Bank Ltd på Cypern startade sin verksamhet för tio år sedan har kvinnligt entreprenörskap i landet ökat från omkring 12 % till närmare 30 %. Organisationen har också nyligen fått Europeiska näringslivets marknadsföringspris 2012 för ”främjande av entreprenörsanda”.

Banken startades i Larnaca av 350 kvinnor, för att hjälpa andra kvinnor runt om i landet att starta och utveckla företag. Bankens VD är Artemis Toumazi, ambassadör för kvinnligt företagande. Banken specialiserar sig på små lån på upp till 100 000 euro till små och medelstora företag, med flexibla avbetalningsplaner, amorteringsfria perioder på upp till två år, räntor på omkring 4 % och möjlighet till kapitalåtkomst inom två dygn.

Banken tillhandahåller också rådgivning, och kunderna får tillgång till bankens professionella nätverk. Anna Karyda, som driver en bilverkstad på flygplatsen i Larnaca, fick låna 60 000 euro från banken för att utveckla sitt företag. Hon beskriver bankens viktiga roll i detta sammanhang: ”De gav oss mycket bra information om vad det innebar att anlita dem och om möjligheterna att få finansiering med bra villkor från andra institut. Det var mycket viktigt för oss.”

Banken är knuten till Europeiska nätverket för ambassadörer för kvinnors företagande, som uppmuntrar kvinnor i 22 EU-länder att starta eget samt tillhandahåller rådgivning om hur de kan göra detta på ett framgångsrikt sätt.

Läs mer:

 • Framgångshistorien för Women’s Coop Bank Ltd på Cypern – se videonEnglish
 • Vinnare av Europeiska näringslivets marknadsföringspris 2012
 • Kontakta Europeiska nätverket för ambassadörer för kvinnors företagandeEnglish
 • Kontakta er närmaste företrädare för nätverket Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski, för att få hjälp att internationalisera er verksamhet eller skaffa EU-finansiering
 • Webbplats för Women’s Coop Bank Ltd på CypernEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 13/03/2014 | Till början