Navigacijska pot

Skupaj smo močnejši: zadružna banka na Cipru zagotavlja spodbudo podjetnicam in osvoji evropsko nagrado 2012

November 2012

Artemis Toumazi, CEO of Cyprus Women’s Coop Bank Ltd © European Union, 2012  

Delež podjetnic se je po ustanovitvi Zadružne banke žensk s Cipra pred desetimi leti povečal z okoli 12 % na skoraj 30 %. Poleg tega je banka pravkar osvojila tudi evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva za 2012, in sicer za „spodbujanje podjetniškega duha“.

Banko je v Larnaki ustanovilo 350 žensk, da bi drugim ženskam po vsej državi pomagale odpreti in razvijati svoje podjetje. Vodi jo ambasadorka ženskega podjetništva Artemis Toumazi in je specializirana za zagotavljanje manjših posojil do 100 000 EUR malim in srednje velikim podjetjem s prožnimi načrti odplačevanja, obdobji odloga do dveh let, približno 4-odstotnimi obrestnimi merami in možnostjo črpanja sredstev v 48 urah.

Nudi tudi nasvete in strankam omogoča dostop do strokovne mreže banke. Anna Karyda, ki vodi servis vozil na letališču v Larnaki, je od banke prejela posojilo v višini 60 000 EUR za razširitev podjetja. Takole opisuje ključno vlogo, ki jo je pri tem imela banka: „Zelo natančno so nam pojasnili, kako poteka poslovanje z njimi in kako pridobiti sredstva pod ugodnimi pogoji od drugih ustanov. To je bilo za nas zelo pomembno.“

Banka je povezana z Evropsko mrežo za spodbujanje ženskega podjetništva, ki spodbuja ženske iz 22 držav EU, da odprejo svoje podjetje, ter nudi nasvete o tem, kako to opraviti uspešno.

Več o tem:

 • Zgodba o uspehu Zadružne banke žensk s Cipra - video posnetekEnglish
 • Dobitniki evropske nagrade za spodbujanje podjetništva (EEPA) 2012
 • Obrnite se na ambasadorke Evropske mreže za spodbujanje ženskega podjetništvaEnglish
 • Če potrebujete pomoč pri razširitvi svojega poslovanja v tujino ali pridobivanju sredstev EU, se obrnite na najbližjega predstavnika Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
 • Spletna stran Zadružne banke žensk s CipraEnglish

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 13/03/2014 | Na vrh