Navigacijska pot

Francosko malo podjetje s svojo ekološko inovacijo uporablja bambus za čiščenje vode

maj 2012

ekipa „Briter Water“ 

Bambus se s pomočjo inovativnega sistema uporablja za čiščenje odpadne vode na okolju prijazen način. Projekt, ki ga je začela izvajati skupina evropskih malih podjetij, je financirala Evropska komisija, da bi omogočila prilagoditev sistema za uporabo v industriji.

Bambus je cenovno ugodno in ustrezno sredstvo za čiščenje odplak: je odporen in hitro raste ter učinkovito filtrira dušikove spojine in fosfate, ki v velikih količinah nastajajo v industriji hrane in pijače.

Phytorem, francosko malo podjetje s trenutno manj kot 20 zaposlenimi, je oblikovalo inovativen koncept sistema filtriranja z bambusom, t.i. „Briter Water“. To podjetje je združilo moči še z dvema malima podjetjema (Eau et Industrie, Francija, in BeOne GmbH, Nemčija) ter uspešno izkoristilo finančna sredstva, pridobljena v okviru Programa EU za konkurenčnost in inovacije (PKI), da bi zamisel spremenilo v uspešen industrijski posel.

Finančna sredstva, ki jih je zagotovila Komisija in ki pokrivajo 59 % skupnih stroškov projekta (2009-2012), ki znašajo 1 241 461 EUR, igrajo ključno vlogo v tem okviru: „To smo izkoristili kot priložnost, da pridobimo dostop do trga, da naš proces industrializiramo in da ustvarimo ponudbo za prihodnje stranke,“ pojasni Véronique Arfi, namestnica generalnega direktorja pri Phytoremu.

Že na samem začetku projekta je podjetje nasadilo dve plantaži bambusa na dveh krajih v Franciji in začelo razvijati poslovne priložnosti v tujini.

Komisija je finančna sredstva zagotovila prek medsektorske podbude za ekološke inovacije. Ta podpira projekte, ki blažijo okoljske vplive ali podpirajo učinkovito uporabo virov v različnih sektorjih, med drugim tudi na področju recikliranja materialov, gradbeništva, hrane in pijače ter bolj zelenih podjetij.

Več o tem:

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 24/02/2014 | Na vrh