Cale de navigare

O întreprindere mică ecoinovatoare din Franţa purifică apa cu ajutorul bambusului

mai 2012

Echipa „Briter Water”

Un sistem inovator foloseşte bambusul pentru tratarea ecologică a apei uzate. Acest proiect, lansat de către o echipă de întreprinderi europene mici, a beneficiat de finanţare din partea Comisiei Europene, în vederea adaptării sale pentru uz industrial.

Bambusul este o soluţie economică şi convenabilă de tratare a apei de proces: fiind rezistent şi având o creştere rapidă, acesta filtrează eficient compuşii azotaţi şi fosfaţii produşi în cantităţi mari de fabricile de alimente şi băuturi.

Phytorem, o întreprindere mică din Franţa, care are în prezent sub 20 de angajaţi, a realizat conceptul inovator „Briter Water”, reprezentând un sistem de filtrare a apei. Compania franceză şi-a unit forţele cu încă două întreprinderi mici (Eau et Industrie, din Franţa, şi BeOne GmbH, din Germania), reuşind să obţină finanţare prin Programul-cadru pentru competitivitate şi inovaţie al UE (CIP) în vederea transformării acestei idei într-o afacere industrială viabilă.

Finanţarea din partea Comisiei, care acoperă 59 % din costul total de 1 241 461 € al proiectului (în perioada 2009-2012), îndeplineşte un rol-cheie în acest context. „Am folosit acest lucru ca pe o oportunitate de a intra pe piaţă, de a ne industrializa procesul şi de a deveni cunoscuţi pentru clienţii viitori”, explică Véronique Arfi, directorul executiv adjunct Phytorem.

De la lansare, compania a înfiinţat două plantaţii de bambus în două puncte din Franţa şi a început să îşi dezvolte oportunităţi de afaceri în străinătate.

Finanţarea a fost pusă la dispoziţie prin intermediul iniţiativei transversale de ecoinovare a Comisiei. Aceasta sprijină proiecte menite să reducă impacturile ecologice sau să promoveze utilizarea eficientă a resurselor în diferite sectoare, inclusiv reciclarea materialelor, a clădirilor, a alimentelor şi a băuturilor, precum şi ecologizarea afacerilor.

Mai multe informaţii:

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 24/02/2014 | Începutul paginii