Kruimelpad

Eco-innovatie bij kleine Franse bedrijven: water zuiveren met bamboe

Mei 2012

Het Briter Water-team, ©Phytorem 

In een vernieuwend systeem wordt bamboe gebruikt om afvalwater te zuiveren op een milieuvriendelijke manier. Het project, opgestart door een team van Europese kleine ondernemingen, werd gefinancierd door de Europese Commissie zodat het aangepast kon worden voor industrieel gebruik.

Bamboe is een goedkope en gemakkelijke manier om afvalwater te zuiveren: het is stevig, snelgroeiend en filtreert op efficiënte wijze stikstofverbindingen en fosfaten, die in grote hoeveelheden geloosd worden door voedsel- en drankenfabrikanten.

Phytorem, een kleine Franse onderneming die momenteel minder dan 20 mensen in dienst heeft, bedacht het innovatieve concept Briter Water, een filtersysteem met bamboe. Het Franse bedrijf bundelde de krachten met twee andere kleine ondernemingen (Eau & Industrie uit Frankrijk en BeOne GmbH uit Duitsland) en verkreeg subsidies onder het Europese kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (CIP) om het idee om te zetten in een levensvatbare industriële activiteit.

De financiering toegekend door de Commissie, goed voor 59 % van de totale projectkosten voor de periode 2009-2012 (€ 1 241 461), speelde hierbij een belangrijke rol: We hebben dankbaar gebruikgemaakt van deze financiering om toegang te krijgen tot de markt, om onze processen te industrialiseren en ons product kenbaar te maken bij toekomstige klanten, aldus Véronique Arfi, medeoprichtster van Phytorem.

Sinds de lancering heeft het bedrijf al twee bamboeplantages aangelegd op twee plaatsen in Frankrijk en is het begonnen met het ontwikkelen van bedrijfsmogelijkheden in het buitenland.

De financiering werd mogelijk gemaakt door het eco-innovatie-initiatief van de Commissie, dat verschillende domeinen bestrijkt. Het initiatief ondersteunt projecten die de impact op het milieu terugdringen of die het efficiënte gebruik van hulpbronnen in verscheidene sectoren stimuleren, zoals de recyclagesector, de bouwsector en de voedings- en drankensector, en het ondersteunt ook groenere bedrijven.

Meer lezen:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 24/02/2014 | Naar boven