Navigációs útvonal

Egy francia kisvállalkozás ökoinnovációs fejlesztése révén bambusznádat használnak a víz tisztítására

2012. május

„Briter Water” team

Egy innovatív rendszernek köszönhetően bambusznádat használnak a szennyvíz környezetbarát módon történő megtisztítására. Az európai kisvállalkozások alkotta csapat által beindított és az Európai Bizottság által finanszírozott projekt eredményeképpen lehetővé vált a technológia ipari alkalmazásra való adaptálása.

A bambusznád olcsó és kiválóan alkalmas az effluensek kezelésére, mivel robusztus, gyorsan nő, és hatékonyan szűri ki a nitrogéntartalmú vegyületeket és a foszfátokat, amelyeket nagy mennyiségben állítanak elő az élelmiszereket és italokat gyártó cégek.

A jelenleg 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató Phytorem nevű francia kisvállalkozás dolgozta ki a „Briter Water” elnevezésű, bambusznád alapú szűrőrendszert alkalmazó innovatív eljárást. A francia vállalkozás két másik kisvállalkozással karöltve (Eau et Industrie, Franciaország és BeOne GmbH, Németország) sikeresen pályázott az EU Versenyképességi és Innovációs Keretprogramja (CIP) által biztosított finanszírozásra, hogy az ötletet egy ipari méretekben is működő üzleti vállalkozássá fejlesszék.

A Bizottság által biztosított finanszírozás a projekt teljes, 1 241 461 eurós költségének (2009-12) 59%-át fedezte, és így kulcsfontosságú szerepet játszott. „Arra használtuk ezt a lehetőséget, hogy hozzáférjünk a piachoz, ipari méretekre dolgozzuk át az eljárásunkat, és bemutassuk a termékünket a jövőbeli ügyfeleinknek” - mondta el Véronique Arfi, a Phytorem vezérigazgatója.

Indulása óta a cég két bambusznád-ültetvényt telepített Franciaországban, valamint megkezdte a külföldi üzleti lehetőségek feltérképezését is.

A finanszírozás a Bizottság horizontális jellegű ökoinnovációs kezdeményezésén keresztül volt elérhető, amely környezeti hatások csökkentésére és az erőforrások hatékonyabb felhasználására irányuló projekteket támogat számos ágazatban, ideértve az anyagok újrahasznosítását, az építőipart, az élelmiszeripart, valamint a zöldebb gazdaság területét.

További információk:

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 24/02/2014 | Az oldal tetejére