Διαδρομή πλοήγησης

Η οικοκαινοτομία μιας μικρής γαλλικής επιχείρησης χρησιμοποιεί μπαμπού για τον καθαρισμό του νερού

Μάιος 2012

Η ομάδα της "Briter Water"

Ένα καινοτόμο σύστημα χρησιμοποιεί το μπαμπού για την επεξεργασία λυμάτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Το σχέδιο, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή μια ομάδα μικρών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής του για βιομηχανική χρήση.

Το μπαμπού είναι ένα οικονομικό και εύχρηστο μέσο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων: είναι εύρωστο, αναπτύσσεται γρήγορα και φιλτράρει τις αζωτούχες ενώσεις και τα φωσφορικά άλατα που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από τα εργοστάσια τροφίμων και ποτών.

Η Phytorem, μια μικρή γαλλική επιχείρηση που σήμερα απασχολεί λιγότερα από 20 άτομα, συνέλαβε την καινοτόμο ιδέα του «Briter Water», ενός συστήματος φιλτραρίσματος με μπαμπού. Η γαλλική επιχείρηση ένωσε τις δυνάμεις της με δύο άλλες μικρές επιχειρήσεις (τη γαλλική Eau et Industrie και τη γερμανική BeOne GmbH) και υπέβαλε με επιτυχία αίτηση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP), για να μετουσιώσει την ιδέα της σε ένα βιώσιμο βιομηχανικό εγχείρημα.

Η χρηματοδότηση που παρείχε η Επιτροπή, η οποία καλύπτει το 59% του συνολικού κόστους του έργου, ύψους €1  241  461 (2009-12), διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στις παρούσες συνθήκες: «Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην αγορά, να βιομηχανοποιήσουμε τις διαδικασίες μας και να δημιουργήσουμε μια βιτρίνα για μελλοντικούς πελάτες», εξηγεί η Βερονίκ Αρφί, αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος της Phytorem.

Από τη σύστασή της, η εταιρεία έχει δημιουργήσει δύο φυτείες μπαμπού σε δύο τοποθεσίες στη Γαλλία και έχει αρχίσει να αναπτύσσει επιχειρηματικές δυνατότητες στο εξωτερικό.

Η χρηματοδότηση διατέθηκε μέσω της οριζόντιας πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την οικοκαινοτομία. Η τελευταία στηρίζει σχέδια που μετριάζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ή προωθούν την αποδοτική χρήση των πόρων σε διάφορους τομείς, όπως η ανακύκλωση υλικών, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και ποτά, καθώς και τις πράσινες επιχειρήσεις.

Για να μάθετε περισσότερα:

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2014 | Αρχή σελίδας