Kruimelpad

EU-leninggarantie helpt bij opstarten chocoladewinkel in Antwerpen

Maart 2012

Chocoladefiguurtjes

Karen Aerts beschikt over het diploma van juwelier en goudsmid, maar vond in deze sector geen baan. Ze nam daarom het besluit om de overstap te wagen naar de chocoladebranche en richtte een micro-onderneming op in Antwerpen. Dit was mogelijk dankzij een microlening met steun van de EU.

Terwijl ze plannen maakte om haar eigen bedrijf op te richten, studeerde Karen voor chocolatier. Ze vroeg het Participatiefonds, een Belgische financiële intermediair, om financiering en ontving een lening van € 12 000, dankzij een EU-leninggarantie. Deze lening stelde haar in staat om in 2007 Karelicious op te zetten, haar eigen chocoladewinkel. Over de oprichting van haar onderneming zegt Karen: "De lening bleek de ondersteuning te zijn die ik nodig had om de bal aan het rollen te brengen."

Karens bedrijf is een micro-onderneming in de ware zin van het woord. De EU steunt starters door het aanbieden van leninggaranties, zelfs voor kleine bedragen, en durfkapitaal, via het CIP-programma, dat loopt tot eind 2013.

Dit programma wordt in opdracht van de Europese Commissie beheerd door het Europese Investeringsfonds (EIF), dat op zijn beurt samenwerkt met een brede waaier aan financiële intermediairs om leninggaranties en durfkapitaal aan te bieden aan middelgrote en kleine bedrijven.

Meer informatie:

  • Lopend programma - toegang tot financiering voor middelgrote en kleine bedrijven (tot 2013)English (kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie, CIP) Financiële intermediairs in uw land - CIP-programma (tot 2013)
  • Om internationale markten aan te boren, nieuwe technologieën te verwerven, informatie te verkrijgen over EU-financiering en financiering voor middelgrote en kleine bedrijven kunt u contact opnemen met een contactpunt van het Enterprise Europe NetworkEnglish
  • Toekomstig programma - toegang tot financiering voor middelgrote en kleine bedrijven tussen 2014 en 2020English (COSME) - er wordt momenteel over het voorstel onderhandeld
  • Karelicious

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 24/02/2014 | Naar boven