Навигационна пътека

Гаранция за заем от ЕС помага при стартирането на шоколадов бутик в Антверпен

март 2012 г.

Шоколадови фигури

Карен Аертс, която по професия е бижутер и златар, не успява да си намери работа в тази сфера и затова решава да се впусне в шоколадовия бизнес и да отвори микро предприятие в Антверпен, Белгия. Това става възможно благодарение на микро заем с подкрепата на ЕС.

Карен учи за сладкар, докато планира стартирането на свой собствен бизнес. Тя кандидатства чрез белгийския финансов посредник FdP (Participatiefonds/Fonds de Participation) и получава заем в размер на 12 000 евро, благодарение на гаранция за заем от ЕС. Това й помага да отвори Karelicious, неин собствен шоколадов бутик, през 2007 г. По отношение на стартирането на своя бизнес Карен заявява „заемът се оказа правилната помощ, от която се нуждаех, за да задвижа нещата“.

Бизнесът на Карен е истинско микро предприятие. ЕС подпомага стартови бизнес начинания чрез предоставяне на гаранции за заем, дори за малки суми, и рисков капитал по линия на Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (CIP) до края на 2013 г.

Тази програма се управлява от името на Европейската комисия от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който на свой ред работи заедно с широк набор от финансови посредници за осигуряване на гаранции за заем и рисков капитал на МСП.

За допълнителна информация:

  • Текуща програма — достъп до финансиране за МСП до 2013English г. (Конкурентоспособност и иновации, CIP) Финансови посредници във вашата страна — програма CIP до 2013 г.
  • За да се интернационализирате, за да получите нови технологии, информирайте се за фондове и финансиране на МСП от ЕС — свържете се с най-близкия представител на Enterprise Europe NetworkEnglish
  • Бъдеща програма — достъп до финансиране за МСП между 2014 и 2020 г.English (COSME) — предложението в момента е в процес на преговори
  • KareliciousNederlands

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 24/02/2014 | Начало на страницата