Sökväg

Neatcork: ett spansk-tyskt företagspartnerskap sätter stopp för korkdefekta viner

Juli 2012

Vinkorkar

Spanska företagare och tyska forskare har inlett ett partnerskap i syfte att framställa en defektfri kork. Tack vare EU kunde Maquinaria Moderna, ett litet spanskt företag specialiserat på buteljering av vin och champagne, och ett forskningslag från Institut für Plasmaforschung i Tyskland tillsammans göra verklighet av idén.

Forskarna startade projektet Neatcork, där de studerar hur korkar skulle kunna behandlas för att utesluta risken för korkdefekter.

De vände sig till sitt lokala Enterprise Europe Network-kontor för att hitta samarbetsparter. Det ledde till att de fick kontakt med Maquinaria Moderna.

Andra företag som deltar i projektet är Antonelli San Marco och Champagne Laurenti, två familjeföretag som specialiserat sig på vin- och champagneproduktion, samt det medelstora industriteknikföretaget AFS.

Projektet fick 1,01 miljoner euro i finansiering från EU:s ramprogram för forskning (FP7). ”När vi blir först ut med att framställa en defektfri kork blir det mycket bra för affärerna", förklarar Maquinaria Modernas chef Ramon Ventura. Projektet förväntas gagna tusentals europeiska vinodlare, eftersom de kommer att kunna höja kvaliteten på sina produkter och öka kundnöjdheten.

 • Om du vill ha hjälp att söka EU-stöd eller expandera internationellt, kontakta din närmaste representant för Enterprise Europe NetworkEnglish.
 • Sök finansiering till dina forskningsprojekt genom EU:s ramprogram för forskningEnglish – 2012 års ansökningsomgång inleds i juli.
 • EU:s ramprogram för forskningEnglish – särskild information till små och medelstora företag.
 • Projektet Neatcorks webbplatsEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 24/02/2014 | Till början