Kruimelpad

Neatcork: Spaans-Duits samenwerkingsverband maakt een eind aan besmette wijn

Juli 2012

Kurken voor wijnflessen

Met een knallende kurk is een nieuwe samenwerking bezegeld tussen Spaanse ondernemers en Duitse onderzoekers om een kurk zonder kurksmaak te ontwikkelen. Dankzij EU-steun heeft Maquinaria Moderna, een klein Spaans bedrijf dat wijn en champagne bottelt, de handen ineengeslagen met een team onderzoekers van het Duitse Instituut voor Plasmaonderzoek om dit idee in de praktijk om te zetten.

De onderzoekers richtten het Neatcork-project op om te onderzoeken hoe kurken behandeld kunnen worden om het risico op kurksmaak te elimineren.

Ze klopten aan bij hun plaatselijke afdeling van het Enterprise Europe Network om partners te vinden. Zo kwamen ze in contact met Maquinaria Moderna.

Andere bedrijven betrokken bij het project zijn Antonelli San Marco en Champagne Laurenti, twee familiebedrijven gespecialiseerd in de productie van wijn en champagne, en het middelgrote bedrijf AFS, gespecialiseerd in industriële technologie.

Het project verkreeg € 1,01 miljoen financiering via het EU-kaderprogramma voor onderzoek (KP7). „Wanneer wij als eersten kurk zonder kurksmaak produceren, zullen de zaken er wel bij varen”, aldus Ramon Ventura, directeur van Maquinaria Moderna. Het project zal naar schatting duizenden Europese wijnbouwers ten goede komen, want zij zullen de kwaliteit van hun producten en dus de klantentevredenheid kunnen verhogen.

  • Voor hulp bij het verkrijgen van EU-financiering of bij internationaal zakendoen, neem contact op met uw dichtstbijzijnde vertegenwoordiger van het Enterprise Europe NetworkEnglish
  • Verkrijg financiering voor uw onderzoeksproject via het EU-kaderprogramma voor onderzoekEnglish – In 2012 starten de uitnodigingen tot het indienen van voorstellen in juli
  • EU-kaderprogramma voor onderzoekEnglish – specifieke informatie voor kmo’s
  • Website van NeatcorkEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 24/02/2014 | Naar boven