Sökväg

Löparskor utan akilleshäl

Februari 2012

Löparsko utan klack © Healus Ltd

Med hjälp av patentskyddad teknik har man kunnat ta fram en löparsko utan klack. Genom denna utformning ökar prestationsförmågan, samtidigt som påfrestningarna på kroppen och skaderisken minskar. Småföretag och mikroföretag har gått samman för att med hjälp av forskningsstöd från EU utveckla den innovativa skon.

Genom att ersätta den uppbyggda klacken på traditionella löparskor med en stötdämpande platta under mittenpartiet av skon minskar påfrestningen på såväl hälar som knän och vrister.

Projektets upphovsman är sjukgymnasten Adri Hartveld, som grundat och numera är verkställande direktör vid företaget Healus Technology company English i Storbritannien. Under tio år har mikroföretaget utvecklat prototypen och testat konceptet. För att få fram en säljbar produkt har man samarbetat med flera forskningspartner i olika EU-länder. Många av dessa är mikroföretag (färre än 10 anställda) och småföretag (mellan 10 och 49 anställda).

Forskningskonsortiet har fått 1,02 miljoner euro i EU‑stöd inom sjunde ramprogrammet (FP7). Inom detta program syftar åtgärden "Forskning till förmån för små och medelstora företag" till att främja innovationskapaciteten hos små och medelstora företag i EU samt öka deras bidrag till utvecklingen av nya teknikbaserade produkter och marknader. Genom stödet har man kunnat bedriva forskning, göra utvärderingar och tester samt genomföra åtgärder för spridning och tekniköverföring.

I framtiden kommer EU:s program för forskning och innovation även att omfatta kommersialisering. På så sätt kommer innovativa små och medelstora företag att få hjälp med att få ut sina produkter från labbet till marknaden.

Läs mer:

 • EU:s nuvarande ramprogram för forskning fram till 2013 - tillgängligt för små och medelstora företag English (Sjunde ramprogrammet - FP7)
 • EU:s nuvarande innovationsprogram fram till 2013 - särskilt fokus på små och medelstora företag (Ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation - CIP)
 • Ta kontakt med närmaste representant för Enterprise Europe Network English för att få mer information och råd om stöd och finansiering från EU till små och medelstora företag
 • Kommande EU-program för forskning och innovation 2014-2020 English (Horisont 2020)

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 24/02/2014 | Till början