Navigacijska pot

Tekaški copati brez ahilove pete

Februar 2012

Copati za tek brez pete © Healus Ltd

Patentirana tehnologija je omogočila izdelavo tekaških copatov brez pete, ki izboljšajo zmogljivost, obenem pa zmanjšajo obremenitev za telo in tveganje za zdravje. Mala in mikro podjetja so združila sile in s pomočjo sredstev EU za raziskave razvila inovativno obuvalo.

Oblazinjeno peto običajnih tekaških copatov je nadomestil zunanji podplat, vgrajen pod srednji del stopala, ki zmanjša silo udarca na peto ter tudi na kolena in gležnje.

Avtor projekta je g. Adri Hartveld, fizioterapevt ter ustanovitelj in generalni direktor podjetja Healus Technology company English s sedežem v Združenem kraljestvu. Njegovo mikro podjetje je 10 let izdelovalo prototip in preizkušalo koncept. Da bi iz njega naredili tržni proizvod, so se povezali s številnimi partnerji raziskovalci iz različnih evropskih držav, med njimi z mnogimi mikro podjetji (z manj kot 10 zaposlenimi) in malimi podjetji (z 1-49 zaposlenimi).

Raziskovalni konzorcij je od EU prejel 1,02 milijona EUR nepovratnih sredstev iz Sedmega okvirnega programa (7. OP) - "Raziskave v korist MSP", katerega cilj je okrepitev inovacijske zmogljivosti evropskih MSP in izboljšanje njihovega prispevka k razvoju proizvodov in trgov na podlagi novih tehnologij. Sredstva so omogočila raziskave, ocene in preizkuse kot tudi dejavnosti razširjanja in prenos tehnologije.

V prihodnosti bo program financiranja EU za raziskave in inovacije zajemal tudi komercializacijo, s čimer bo MSP pomagal, da prenesejo svoje proizvode iz laboratorija na trg.

Več o tem:

 • Sedanji okvirni program EU za raziskave do leta 2013 - dostopen MSP English (Sedmi okvirni program - 7. OP)
 • Sedanji program EU za inovacije do leta 2013 - namenjen zlasti MSP (Program za konkurenčnost in inovacije - CIP)
 • Za več informacij in nasvetov o sredstvih EU in financiranju MSP se obrnite na najbližjega predstavnika mreže Enterprise Europe Network English
 • Prihodnji program EU za raziskave in inovacije za obdobje 2014-2020 English (Obzorje 2020) - o predlogu trenutno potekajo pogajanja

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 24/02/2014 | Na vrh