Kruimelpad

Loopschoenen zonder achilleshiel

Februari 2012

Loopschoen zonder hak © Healus Ltd

Met behulp van een gepatenteerde technologie is een klein bedrijf erin geslaagd een loopschoen zonder hak te maken. Hierdoor worden de loopprestaties verbeterd, wordt het lichaam minder belast en worden de gezondheidsrisico's beperkt. Om het innovatieve schoeisel te ontwikkelen, bundelden kleine en micro-ondernemingen hun krachten, en dit dankzij EU-financiering voor onderzoek.

Door de traditionele hak met hielkussentje te vervangen door een schokdempende stijve plaat in de tussenzool, nemen de krachten die op het hielbeen, de knieën en de enkels uitgeoefend worden, af.

Het project is ontsproten aan het brein van Adri Hartveld, fysiotherapeut en oprichter en algemeen directeur van het Engelse bedrijf Healus Technology English. De micro-onderneming ontwikkelde het prototype van het concept en voerde er 10 jaar lang tests mee uit. Om er een verkoopbaar product van te maken, werkte het samen met een heleboel onderzoekspartners in verschillende Europese landen. Vele van die partners zijn micro-ondernemingen (minder dan 10 werknemers) en kleine ondernemingen (tussen 10 en 49 werknemers).

Dit onderzoeksconsortium kreeg van de EU een subsidie toegewezen van € 1,02 miljoen onder het zevende kaderprogramma (FP7). Een van de thema's van het programma, "onderzoek voor kmo's/mkb's", heeft tot doel de innovatieve capaciteiten van de Europese kmo's/mkb's te verbeteren en hun bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe op technologie gerichte producten en markten te verhogen. Dankzij de subsidies konden zowel het onderzoek, de evaluaties en de tests gefinancierd worden, alsook de technologieoverdracht en de activiteiten om het concept te verspreiden.

In de toekomst zal het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie ook aangewend kunnen worden voor het commercialiseren van de ontwikkelde producten, waardoor innovatieve kmo's/mkb's ze van het labo op de markt kunnen brengen.

Meer lezen:

  • Huidig EU-kaderprogramma voor onderzoek (tot 2013) - toegankelijk voor kmo's/mkb's English (zevende kaderprogramma - FP7)
  • Huidig EU-kaderprogramma voor innovatie (tot 2013) - specifiek bedoeld voor kmo's/mkb's (kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie - CIP)
  • Contacteer voor meer informatie en advies over EU-financiering voor kmo's/mkb's het dichtstbijzijnde contactpunt van het Enterprise Europe Network English.
  • Toekomstig EU-programma voor onderzoek en innovatie (van 2014 tot 2020) English (Horizon 2020)

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 24/02/2014 | Naar boven