Kruimelpad

Griekse cluster voor micro-elektronica: grote opportuniteiten voor kleine bedrijven

December 2012

Zonnepaneel © iStockphoto - Kyu Oh

Een van de eerste Griekse clusters voor micro-elektronica opent nieuwe perspectieven voor kleine Griekse bedrijven door innovatie en duurzaamheid te combineren. De cluster helpt vernieuwende oplossingen op de markt te brengen, wat bevorderlijk is voor zowel de economie als het milieu.

Een klein Grieks bedrijf gespecialiseerd in communicatie- en controlesystemen werd gekozen om een van de grootste zonne-energieparken van het land, ten noorden van Athene, te monitoren.

InAccess Networks is een provider van monitoringoplossingen voor infrastructuur en maakt deel uit van een van de eerste Griekse clusters voor micro-elektronica in Athene. Het aantal medewerkers van het bedrijf steeg de voorbije twee jaar van 10 naar meer dan 50.  

De cluster werd in 2008 opgericht door de non-profitorganisatie Corallia en biedt kleine bedrijven met zin voor innovatie heel wat mogelijkheden dankzij steun van de EU. De cluster ontving 40 miljoen euro financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

“Dankzij de cluster hebben we onze controle- en monitoringoplossingen kunnen promoten en verbeteren”, zegt Vassilis Nellas, directeur van InAccess Networks. De toegekende steun omvat diverse domeinen, zoals octrooien, het beheer van intellectuele eigendomsrechten, marketing en productmanagement.

Het clusterinitiatief is een publiek-private samenwerking die als doel heeft ondernemerschap en innovatie te bevorderen om het concurrentievermogen van Griekenland te versterken.  

Onlangs werden in Griekenland nog twee andere clusters opgericht, waar in totaal meer dan 130 bedrijven deel van uitmaken.

De EU beschouwt clusters als krachtige instrumenten voor economische ontwikkeling en innovatie, en helpt EU-landen clusterinitiatieven aan te moedigen.

  • Succesverhaal Grieks clusterinitiatief - bekijk de reportageEnglish
  • Wilt u internationaal actief worden of financiële steun van de EU ontvangen? Neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde vertegenwoordiger van het Enterprise Europe NetworkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
  • Meer informatie over EU-steun voor clustersEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 26/02/2014 | Naar boven