Sökväg

Företag i Estland och på den Iberiska halvön samverkar för globala resultat  

April 2012

Mobiltelefoni © Yasin Öztürk  

Baltikum och Iberiska halvön ligger i motsatta hörn av Europa, och ett samarbete mellan företag i Estland och Spanien kan tyckas osannolikt. Men med hjälp av Enterprise Europe Network har två små teknikföretag från dessa länder skapat ett framgångsrikt partnerskap för att etablera sig utanför den europeiska marknaden. Internationalisering när den är som bäst.

Fortumo – ett spetsföretag som erbjuder mobilbetalningar via sms med säte i Tartu i Estland har de 12 senaste utökat sin verksamhet på ett imponerande sätt. Det lilla företaget har nu kontor i 60 länder, och huvudkontoret har 30 anställda.

I kontinentens motsatta hörn erbjuder det banbrytande spanska företaget NVIA liknande tjänster för mobilbetalningar i Sydeuropa och Latinamerika. När Fortumo ville utöka sin verksamhet till Latinamerika ville man naturligt nog vända sig till ett företag med erfarenheter på området. Fortumo skulle å sin sida kunna hjälpa NVIA med sin planerade etablering i Baltikum och Östeuropa.

Problemet var att de inte visste om varandra – och det var här Enterprise Europe Network kom in. Efter att ha fått reda på Fortumos planer på att etablera sig i Latinamerika ordnade nätverkets representanter från Tartu Science Park ett möte mellan Fortumo och NVIA:s portugisiska dotterbolag. Partnerskapet var ett faktum. Det portugisiska dotterbolaget med 6 anställda inledde projektet, och i dagsläget sköts det mesta av samarbetet av företagets spanska filial.

”Att arbeta i ett nytt land innebär stora investeringar i tid och pengar”, säger Andrei Dementjev, Fortumos verksamhetschef. ”Vi är mycket glada att ha hjälp av en partner som hade de rätta kontakterna till nationella mobiloperatörer i Latinamerika.” Företagen har nu under 2 års tid framgångsrikt samarbetat kring projekt i Latinamerika.

Enterprise Europe Network, som finansieras av Europeiska kommissionen, hjälper europeiska företag att hitta samarbetsmöjligheter i 48 länder och erbjuder även andra former av företagsstöd och informationstjänster.

Läs mer:

 • Enterprise Europe NetworkEnglish – kontakta ditt lokala nätverk för personligt stöd när det gäller finansiering, partnerskap, teknik etc.
 • FortumoEnglish
 • NVIAEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 25/11/2013 | Till början