Navigacijska pot

Mali podjetji iz Estonije in z Iberije skleneta partnerstvo za globalne rezultate  

April 2012

mobilni telefon © Yasin Öztürk  

Baltik in Iberija vsak na svojem koncu Evrope se ne zdita kot verjetni vir partnerstev. S pomočjo mreže Enterprise Europe Network pa sta dve mali tehnološki podjetji iz teh držav oblikovali zmagovalno ekipo, ki je prodrla zunaj trga EU. Internacionalizacija v najboljšem pomenu besede.

Podjetje Fortumo, inovativen ponudnik mobilnih plačil prek SMS sporočil s sedežem v Tartuju v Estoniji, je v zadnjih 12 letih močno razširil svoje dejavnosti. To malo podjetje zdaj posluje v več kot 60 državah in ima na sedežu 30 zaposlenih.

Na nasprotni strani celine pa pionirsko špansko podjetje NVIA zagotavlja podobne mobilne plačilne storitve v južni Evropi in Latinski Ameriki. Ko je podjetje Fortumo iskalo možnosti za razširitev svojih dejavnosti v Latinsko Ameriko, se je seveda lahko obrnilo ravno na podjetje s strokovnim znanjem in izkušnjami na tem območju. V zameno pa je podjetje Fortumo lahko pomagalo podjetju NVIA z njegovimi načrtovanimi dejavnostmi na Baltiku in v vzhodni Evropi.

Žal pa se podjetji nista poznali – in tu je nastopila mreža Enterprise Europe Network. Ko so izvedeli, da se podjetje Fortumo namerava širiti v Latinsko Ameriko, so predstavniki mreže iz Znanstvenega parka v Tartuju organizirali srečanje podjetja Fortumo in portugalske hčerinske družbe podjetja NVIA. Rodilo se je partnerstvo. Portugalska hčerinska družba – podjetje s šestimi zaposlenimi – je začela izvajati projekt, največji del sodelovanja pa danes opravi španska podružnica.

„Delo v novi državi pomeni veliko naložbo časa in denarja,“ pravi Andrei Dementjev, vodja poslovanja v podjetju Fortumo. „Zelo smo bili veseli, da smo imeli pomoč partnerja, ki je imel prave zveze z nacionalnimi ponudniki mobilne telefonije v Latinski Ameriki.“ Podjetji že dve leti uspešno sodelujeta pri latinskoameriških projektih.

Mreža Enterprise Europe Network, ki jo financira Evropska komisija, pomaga evropskim podjetjem tako, da jim nudi priložnosti za povezovanje v mreže v 48 državah, poleg tega pa zagotavlja tudi poslovno podporo in informacijske storitve.

Več o tem:

 • Mreža Enterprise Europe NetworkEnglish - za osebno podporo glede financiranja, partnerjev, tehnologije itd. se obrnite na lokalno mrežo.
 • FortumoEnglish
 • NVIAEnglish

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 25/11/2013 | Na vrh