Cale de navigare

IMM-urile din Estonia şi Peninsula Iberică formează parteneriate pentru rezultate la nivel global  

aprilie 2012

Telefon mobil © Yasin Öztürk  

Situate la capete opuse ale Europei, ţările baltice şi cele iberice nu par să aibă şanse mari de a forma parteneriate. Cu toate acestea, beneficiind de asistenţă din partea Enterprise Europe Network, două întreprinderi mici din domeniul tehnologiei din aceste ţări au creat o echipă de succes pentru a-şi extinde activitatea în afara pieţei UE. Este un strălucit exemplu de internaţionalizare.

Fortumo – un furnizor de servicii ultramoderne de plăţi prin SMS, cu sediul în Tartu (Estonia) – a cunoscut o dezvoltare impresionantă a activităţii în ultimii 12 ani. Această companie mică este prezentă acum în peste 60 de ţări şi are 30 de angajaţi la sediul central.

În celălalt colţ al continentului, compania spaniolă NVIA este un pionier în acelaşi domeniu al plăţilor prin intermediul telefonului mobil în sudul Europei şi în America Latină. Când Fortumo a căutat să îşi extindă operaţiunile în America Latină, cea mai bună soluţie era să apeleze la o companie cu experienţă în acea zonă. În schimbul ajutorului primit, Fortumo putea oferi sprijin pentru NVIA cu privire la activităţile pe care aceasta din urmă planifica să le desfăşoare în zona Mării Baltice şi în Europa de Est.

Din păcate, cele două companii nu ştiau una despre cealaltă. Din fericire însă, a intervenit Enterprise Europe Network. După ce au aflat intenţia companiei Fortumo de a se extinde în America Latină, reprezentanţii reţelei Enterprise Europe Network de la Parcul Ştiinţific din Tartu au stabilit o întâlnire între Fortumo şi filiala portugheză a NVIA. S-a născut astfel un parteneriat. Filiala portugheză – care are 6 angajaţi – a demarat proiectul, iar în prezent, cea mai mare parte a cooperării este derulată de agenţia spaniolă a companiei.

„Desfăşurarea activităţii într-o ţară nouă presupune importante investiţii de timp şi bani”, arată Andrei Dementjev, şeful de operaţiuni de la Fortumo. „Ne-am bucurat foarte mult să beneficiem de ajutorul unui partener care avea legăturile necesare cu operatorii naţionali de telefonie mobilă din America Latină.” Cele două companii colaborează deja de doi ani cu succes în ceea ce priveşte proiectele din America Latină.

Enterprise Europe Network, finanţată de Comisia Europeană, sprijină companiile europene, oferindu-le oportunităţi de lucru în reţea în 48 de ţări, precum şi alte servicii de informare şi asistenţă în domeniul afacerilor.

Mai multe informaţii:

  • Enterprise Europe NetworkEnglish – contactaţi reţeaua din zona dumneavoastră pentru asistenţă personalizată privind finanţarea, partenerii, tehnologia etc.
  • FortumoEnglish
  • NVIAEnglish

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 25/11/2013 | Începutul paginii