Kruimelpad

Estse en Iberische mkb's/kmo's worden partners om op wereldschaal resultaat te boeken  

April 2012

Mobiele telefoon © Yasin Öztürk  

Op het eerste gezicht lijkt de kans klein dat tussen de uiteinden van Europa, meer bepaald tussen de Baltische staten en het Iberische schiereiland, partnerschappen aangegaan worden. Maar met de hulp van het Enterprise Europe Network kunnen twee technologiebedrijfjes uit deze landen een succesvolle samenwerking aangaan om door te breken buiten de Europese markt. Dit is internationalisatie op zijn best.

Fortumo, een geavanceerde aanbieder van mobiele betaaldiensten via sms die gevestigd is in het Estse Tartu, heeft zijn activiteiten tijdens de afgelopen 12 jaar fors zien toenemen. Het kleine bedrijf is nu actief in meer dan 60 landen en stelt 30 mensen tewerk in zijn hoofdkantoor.

In een andere uithoek van het continent biedt het baanbrekende Spaanse bedrijf NVIA gelijkaardige mobiele betaaldiensten in Zuid-Europa en Latijns-Amerika aan. Toen Fortumo zijn activiteiten wilde uitbreiden in Latijns-Amerika, was het een voor de hand liggende keuze om zich te wenden tot een bedrijf met ervaring in het domein. Fortumo kon op zijn beurt NVIA helpen bij de activiteiten die het bedrijf gepland had in de Baltische staten en Oost-Europa.

Jammer genoeg wisten ze niet van elkaars bestaan af - maar gelukkig was daar het Enterprise Europe Network. Nadat het netwerk vernam dat het de intentie was van Fortumo om in Latijns-Amerika uit te breiden , zorgden de vertegenwoordigers van het netwerk bij het wetenschapspark in Tartu ervoor, dat Fortumo en de dochteronderneming van NVIA in Portugal konden samenkomen. Er ontstond een partnerschap en de Portugese dochteronderneming - een bedrijf met 6 werknemers - zette het project in gang. Vandaag de dag wordt er vooral samengewerkt met het Spaanse filiaal van het bedrijf.

„Werkzaam zijn in een nieuw land is een forse investering van tijd en geld”, zegt Andrei Dementjev, directeur Activiteiten bij Fortumo. „We waren zeer tevreden dat we de hulp konden inroepen van een partner, die de juiste connecties had met nationale operatoren van mobiele telefoons in Latijns-Amerika.” De bedrijven werken nu al twee jaar met succes samen voor projecten in Latijns-Amerika.

Het Enterprise Europe Network, dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie, helpt Europese bedrijven door hen netwerkmogelijkheden in 48 landen alsook andere vormen van bedrijfssteun en informatiediensten aan te bieden.

Meer lezen:

  • Enterprise Europe NetworkEnglish - neem contact op met uw plaatselijke netwerk dat u persoonlijk verder helpt bij het zoeken naar financiering, partners, technologie enz.
  • FortumoEnglish
  • NVIAEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 25/11/2013 | Naar boven