Navigációs útvonal

Egy észt és egy ibériai kkv összefogása a nemzetközi siker érdekében  

2012. április

Mobiltelefon © Yasin Öztürk  

Az Európa két ellenkező végében elhelyezkedő Baltikumnak és Ibériának látszólag kevés alkalma van az együttműködésre. Az Enterprise Europe Network segítségével azonban e két ország két technológiai kisvállalkozása sikeresen fogott össze annak érdekében, hogy kitörjenek az uniós piacról. Nemzetközivé válás a javából.

Az észtországi Tartu székhellyel működő Fortumo, az SMS alapú mobiltelefonos fizetés egyik élvonalbeli szolgáltatója az elmúlt 12 évben lenyűgöző mértékben bővítette tevékenységét. A jelenleg több mint 60 országban tevékenykedő kisvállalkozás központjában 30 embert foglalkoztat.

A kontinens túlsó sarkában egy úttörő spanyol vállalkozás, az NVIA hasonló mobiltelefonos fizetési szolgáltatásokat nyújt Dél-Európában és Latin-Amerikában. Amikor a Fortumo kereste a lehetőséget a latin-amerikai terjeszkedésre, kihez is fordulhatott volna máshoz, mint egy a térségben már tapasztalatokkal rendelkező vállalathoz? A támogatásért cserébe a Fortumo pedig segítséget nyújthatott az NVIA-nak tevékenységük tervezett baltikumi és kelet-európai bővítéséhez.

Sajnálatos módon azonban a két vállalat nem tudott egymásról − és itt lépett színre az Enterprise Europe Network. Miután hallottak a Fortumo Latin-Amerikába irányuló terjeszkedési szándékáról, a hálózatnak a Tartui Tudományos Parkban dolgozó képviselői megszerveztek egy találkozót a Fortumo és az NVIA portugáliai leányvállalata között. Ebből a találkozásból egy partneri kapcsolat jött létre. A projektet a 6 főt foglalkoztató portugáliai leányvállalat indította útjára, de jelenleg az együttműködést a cég spanyol részlege irányítja.

„Az üzletvitelnek egy új országra való kiterjesztése jelentős idő- és pénzbefektetéssel jár” – fejti ki Andrej Dementyev, a Fortumo ügyvezető igazgatója. „Nagyon örültünk, hogy segítséget kaptunk egy olyan partnertől, aki a megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett a latin-amerikai országos mobiltelefon-szolgáltatókkal.” A két vállalkozás immáron két éve sikerrel működik együtt latin-amerikai projektekben.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Enterprise Europe Network 48 országban nyújt kapcsolatépítési lehetőségeket európai vállalkozásoknak, valamint egyéb jellegű üzleti támogatást és tanácsadást is biztosít.

További információk:

 • Enterprise Europe NetworkEnglish – finanszírozással, kapcsolatépítéssel, technológiával és egyéb területekkel kapcsolatos személyre szabott támogatásért lépjen kapcsolatba a hálózat helyi irodájával.
 • FortumoEnglish
 • NVIAEnglish

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 25/11/2013 | Az oldal tetejére