Διαδρομή πλοήγησης

Εσθονική και ιβηρική ΜΜΕ συμπράττουν και δρέπουν καρπούς στην παγκόσμια αγορά  

Απρίλιος 2012

Κινητό τηλέφωνο © Yasin Öztürk

Όντας σε αντίθετες πλευρές της Ευρώπης, η Βαλτική και η Ιβηρία δεν φαίνονται οι πιθανότερες υποψήφιες για σύμπραξη. Με τη βοήθεια, όμως, του δικτύου Enterprise Europe Network, δύο μικρές εταιρείες τεχνολογίας από αυτές τις περιοχές δημιούργησαν μια νικηφόρα ομάδα, που ξεπέρασε τα όρια της αγοράς της ΕΕ. Η διεθνοποίηση στα καλύτερά της.

Η Fortumo, μια καινοτόμος πάροχος υπηρεσιών πληρωμών με SMS μέσω κινητού, με έδρα το Τάρτου της Εσθονίας, έχει επεκτείνει εντυπωσιακά τις δραστηριότητές της τα τελευταία 12 χρόνια. Η μικρή εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον σε πάνω από 60 χώρες και απασχολεί στα κεντρικά γραφεία της 30 εργαζόμενους.

Στην αντίθετη γωνιά της ηπείρου, η πρωτοπόρος ισπανική εταιρεία NVIA προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού στη νότια Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Όταν η Fortumo αναζητούσε τρόπο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στη Λατινική Αμερική, σε ποιον θα έπρεπε να απευθυνθεί, αν όχι σε μια εταιρεία με γνώση της περιοχής; Σε αντάλλαγμα, η Fortumo θα μπορούσε να βοηθήσει την NVIA στις δραστηριότητες που προγραμμάτιζε στη Βαλτική και την ανατολική Ευρώπη.

Δυστυχώς, όμως, δεν γνώριζαν η μία την ύπαρξη της άλλης – και τότε ήλθε η σειρά του Enterprise Europe Network. Όταν ενημερώθηκαν για την πρόθεση της Fortumo να επεκταθεί στη Λατινική Αμερική, οι εκπρόσωποι του δικτύου από το επιστημονικό πάρκο του Τάρτου κανόνισαν μια συνάντηση της Fortumo με την πορτογαλική θυγατρική της NVIA. Μια σύμπραξη γεννιόταν. Η πορτογαλική θυγατρική, μια επιχείρηση με 6 εργαζόμενους, ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου, ενώ σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των κοινών δραστηριοτήτων διαχειρίζεται το ισπανικό υποκατάστημα της εταιρείας.

«Η λειτουργία σε μια νέα χώρα αποτελεί σοβαρή επένδυση χρόνου και χρήματος», δηλώνει ο Αντρέι Ντεμεντίεβ, επικεφαλής εργασιών της Fortumo. «Χαρήκαμε πολύ που θα είχαμε τη συνδρομή ενός εταίρου με τις σωστές διασυνδέσεις στις τάξεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική.» Εδώ και δύο χρόνια, οι εταιρείες συνεργάζονται με επιτυχία σε επιχειρηματικά σχέδια στη Λατινική Αμερική.

Το Enterprise Europe Network, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βοηθάει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσφέροντας ευκαιρίες δικτύωσης σε 48 χώρες, καθώς και άλλες υπηρεσίες επιχειρηματικής στήριξης και παροχής πληροφοριών.

Για να μάθετε περισσότερα:

  • Enterprise Europe NetworkEnglish - απευθυνθείτε στο τοπικό σας σημείο επαφής για εξατομικευμένη στήριξη πάνω σε θέματα χρηματοδότησης, εταίρων, τεχνολογίας κτλ.
  • FortumoEnglish
  • NVIAEnglish

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2013 | Αρχή σελίδας