Навигационна пътека

Естонско и иберийско МСП си партнират за постигане на глобални резултати  

април 2012 г.

Мобилен телефон © Yasin Öztürk

Разположени на два противоположни края на Европа, Балтика и Иберия не изглеждат подходящи източници за партньорство. Но с помощта на Enterprise Europe Network две малки технологични предприятия от тези страни създадоха печеливш екип, който да пробие извън пазара на ЕС. Най-добрата страна на интернационализацията.

Fortumo — авангарден доставчик на мобилни плащания, базирани в МСП, със седалище в Тарту, Естония, постигна впечатляващо разширяване на дейността си през последните 12 години. Сега малкото дружество развива дейност в над 60 страни, а в седалището му работят 30 души.

В противоположна част на континента новаторското испанско дружество NVIA предоставя подобни услуги за мобилни плащания в Южна Европа и Латинска Америка. Когато Fortumo започна да търси възможности за разширяване на дейността си в Латинска Америка, да се обърне към такова предприятие с експертен опит в областта беше най-доброто решение. На свой ред Fortumo можеше да помогне на NVIA с планираните им дейности в Балтика и Източна Европа.

За съжаление те не знаеха едни за други — и тук дойде редът на Enterprise Europe Network. След като чуха за намерението на Fortumo да се разширява в Латинска Америка, представителите на мрежата от Tartu Science Park организираха среща между Fortumo и португалския филиал на NVIA. Роди се партньорство. Португалският филиал — предприятие с 6 служители — стартира проекта, а днес по-голямата част от сътрудничеството се извършва от испанския клон на дружеството.

 „Развиването на дейност в нова страна изисква значителни инвестиции на време и парични средства“, заявява Andrei Dementjev, Изпълнителен директор на Fortumo. „Бяхме много доволни, че получихме помощ от партньор, който разполагаше с точните връзки с национални мобилни оператори в Латинска Америка“. Вече две години дружествата си сътрудничат успешно по латиноамерикански проекти.

Enterprise Europe Network, финансирана от Европейската комисия, помага на европейския бизнес, като предлага възможности за свързване в 48 страни, както и други услуги за бизнес подкрепа и предоставяне на информация.

Прочетете повече:

  • Enterprise Europe NetworkEnglish — свържете се с вашата местна мрежа за лична подкрепа във връзка с финансиране, партньори, технология и т.н.
  • FortumoEnglish
  • NVIAEnglish

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 25/11/2013 | Начало на страницата