Sökväg

Nya möjligheter för geoinformatikföretag

September 2011

Svamp

Initiativet Champi-ON har fått mer än 1 miljon euro i forskningsbidrag från EU för att utveckla ett helautomatiskt system för att plocka svamp som ska säljas färsk. Tack vare Enterprise Europe Network kommer ett litet cypriotiskt företag att spela en viktig roll inom projektet.

Företaget GeoImaging ligger i Nicosia. Man erbjuder en lång rad olika tjänster och konsulthjälp inom geoinformatik, inklusive kartografi, satellitnavigering och andra relaterade områden.

I sin jakt på forskningsmedel vände sig det lilla företaget GeoImaging till Enterprise Europe Networks lokalkontor hos Research Promotion Foundation i Cyperns huvudstad. Enterprise Europe Network har närmare 600 partnerorganisationer i 49 länder. Man hjälper entreprenörer att ansöka om EU-bidrag och sätter dem i kontakt med rätt partner för att deras projekt ska bli framgångsrika.

Med hjälp av Enterprise Europe Network upptäckte GeoImaging ett spansklett forskningsprojekt för att utveckla en ny, högteknologisk maskin för svampplockning. GeoImaging är nu en av åtta partner i Champi-ON, och de kommer att bidra med teknisk utrustning för att hitta svamp som kan säljas färsk i stället för på burk.

Svampen plockas nu för hand, eftersom kvalitetskraven för produkten är mycket höga. Handplockning står för upp till 46 % av producenternas totala produktionskostnader, så tekniska innovationer är nödvändiga för att behålla konkurrenskraften och en acceptabel vinstmarginal. Den automatiska plockaren kommer att använda digital visuell analys för att välja ut den svamp som uppfyller kraven för att säljas färsk och sedan plocka den med hjälp av en robotarm. Detta minskar behovet av arbetskraft vid plockning och hantering av färsk svamp med 80 % och leder till minskade kostnader.

Enligt Stratos Styliandis, som grundade GeoImaging 2002, kommer hans företag tack vare det nya forskningssamarbetet att kunna utöka sitt partnernätverk och så småningom ta fram en ny produkt för marknaden. "Internationellt samarbete är viktigt för lokala företag", menar han.

"Sedan Enterprise Europe Network startades har vi hjälpt GeoImaging med ansökningar till nationella och EU-ledda forskningsprogram", säger Christakis Theocharous, Enterprise Europe Networks vetenskapliga handläggare på Cypern. "Så fort de behöver någonting så ringer de oss." Hittills har GeoImaging tilldelats EU-bidrag för fem projekt inom olika sektorer.

Läs mer:

 • GeoImagingEnglish
 • Champi-ONEnglish
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 21/02/2014 | Till början