Navigacijska pot

Priložnosti rastejo kot gobe po dežju za podjetje za geoinformatiko

September 2011

Gobe

Pobuda "Champi-ON" bo z več kot 1 milijonom EUR sredstev za raziskave EU razvila popolnoma avtomatiziran sistem za nabiranje gob, ki bodo v prodaji sveže. Zahvaljujoč mreži Enterprise Europe Network bo pri tem projektu ključno vlogo odigralo malo Ciprsko podjetje.

Podjetje GeoImaging, ki ima sedež v Nikoziji, nudi širok spekter storitev in svetovanj na področju geoinformatike, kot je kartografija, satelitska navigacija in podobno.

V prizadevanju za pridobitev sredstev za raziskave se je podjetje GeoImaging obrnilo na mrežo Enterprise Europe Network s sedežem v ciprski prestolnici na Fundaciji za spodbujanje raziskav. Ta mreža s skoraj 600 partnerji v 49 državah podjetnikom pomaga dobiti sredstva EU in jih poveže s pravimi partnerji za uspešen projekt.

Preko Enterprise Europe Network je podjetje GeoImaging izvedelo za španski raziskovalni projekt, ki razvija novo visoko tehnološko napravo za nabiranje gob. Zdaj bo GeoImaging kot eden od osmih partnerjev v pobudi Champi-ON poskrbel za tehnologijo zajemanja slik za gobe, ki se bodo prodajale sveže in ne konzervirane.

Te gobe trenutno nabirajo ročno zaradi izredno visokih standardov kakovosti, ki jih izdelek zahteva. Ročno nabiranje proizvajalce obremenjuje s stroški, ki dosegajo 46 % njihovih skupnih stroškov proizvodnje, zato je ta tehnološka inovacija nujna za ohranjanje konkurenčnosti in sprejemljive marže. Avtomatski pobiralnik bo z računalniškim zajemanjem slik izbral gobe, ki so primerne za trg s svežimi izdelki, in jih nato pobral z robotsko roko, kar bo zahtevano ročno delo (nabiranje in obdelavo gob) zmanjšalo za 80 %, s čimer se bodo seveda zmanjšali tudi stroški.

Stratos Styliandis, ki je leta 2002 ustanovil podjetje GeoImaging, pravi, da bo novo sodelovanje na področju raziskav njegovemu podjetju omogočilo, da razširi svojo mrežo partnerjev in navsezadnje na trg da nov izdelek. "Za lokalna podjetja je pomembno, da poslujejo in sodelujejo v mednarodnem okolju," dodaja.

"Odkar je bila mreža Enterprise Europe Network ustanovljena, podjetju GeoImaging pomagamo pri aplikacijah za nacionalne in evropske raziskovalne programe," pravi Christakis Theocharous, znanstveni sodelavec mreže Enterprise Europe Network na Cipru. "Kadarkoli kaj potrebujejo, nas pokličejo." Do zdaj si je podjetje GeoImaging zagotovilo sredstva EU za pet projektov v različnih sektorjih.

Več na to temo:

 • GeoImagingEnglish
 • Champi-onEnglish
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 21/02/2014 | Na vrh