Cale de navigare

Pentru o firmă de imagistică, oportunităţile se înmulţesc ca ciupercile

Septembrie 2011

Ciuperci

Beneficiind de finanţare pentru cercetare din partea UE de peste 1 milion de euro, iniţiativa "Champi-ON" va dezvolta un sistem de culegere a ciupercilor complet automatizat pentru ca acestea să fie vândute proaspete. Cu ajutorul Enterprise Europe Network, o mică firmă din Cipru va juca un rol-cheie în acest proiect.

GeoImaging, cu sediul în Nicosia, oferă o varietate de servicii şi consultanţă în domeniul geoinformaticii, inclusiv cartografie, navigaţie pe bază de satelit şi domenii conexe.

În căutarea sa de fonduri pentru cercetare, GeoImaging a apelat la filiala Enterprise Europe Network cu sediul în capitala Ciprului, la Fundaţia pentru Promovarea Cercetării. Având aproximativ 600 de organizaţii-partenere în 49 de ţări, Enterprise Europe Network ajută întreprinzătorii să obţină finanţare din partea UE şi îi pune în legătură cu partenerii de care au nevoie pentru proiecte de succes.

Prin intermediul Enterprise Europe Network, GeoImaging a aflat despre un proiect de cercetare spaniol pentru dezvoltarea unui nou dispozitiv de înaltă tehnologie pentru culegerea ciupercilor. GeoImaging, acum unul dintre cei opt parteneri în cadrul Champi-ON, va furniza tehnologie de imagistică pentru ca ciupercile să poată fi vândute proaspete, nu în conservă.

În prezent, aceste ciuperci sunt recoltate manual, ca urmare a standardelor de calitate ridicate pe care le impune acest produs. Culesul manual îi împovărează pe producători cu un cost de aproape 46% din costurile de producţie totale, ceea ce face necesară inovaţia tehnologică pentru păstrarea competitivităţii şi asigurarea unei marje de profit acceptabile. Culegătorul automat va folosi imagistica computerizată pentru a alege ciupercile considerate potrivite pentru piaţa de produse proaspete şi le va culege apoi cu ajutorul unui braţ robotic, reducând cu 80% munca necesară pentru recoltarea şi manipularea ciupercilor proaspete şi scăzând astfel costurile.

Stratos Styliandis, care a înfiinţat GeoImaging în 2002, afirmă că noua colaborare în domeniul cercetării îi va permite firmei sale să îşi extindă reţeaua de parteneri şi, în cele din urmă, să aducă pe piaţă un produs nou. "Este important pentru companiile locale să funcţioneze într-un mediu de cooperare internaţională", explică el.

"De la înfiinţarea Enterprise Europe Network, ajutăm compania GeoImaging cu aplicaţii pentru programe de cercetare naţionale şi europene", spune Christakis Theocharous, responsabilul ştiinţific al Enterprise Europe Network în Cipru. "Ori de câte ori au nevoie de ceva, ne pot anunţa." Până în prezent, GeoImaging a obţinut finanţare din partea UE pentru cinci proiecte în diferite sectoare.

Mai multe informaţii:

  • GeoImagingEnglish
  • Champi-onEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 21/02/2014 | Începutul paginii