Kruimelpad

Kansen voor geo-informaticabedrijf schieten als paddenstoelen uit de grond

September 2011

Paddenstoelen

Voor het 'Champi-ON'-initiatief zal een systeem ontwikkeld worden dat volautomatisch paddenstoelen plukt die bestemd zijn voor de versafdeling. Het initiatief kan daarvoor rekenen op EU-financiering voor onderzoek van meer dan € 1 miljoen. Dankzij het Enterprise Europe Network zal een mkb/kmo uit Cyprus een belangrijke rol spelen in het project.

GeoImaging is gevestigd in Nicosia en biedt een waaier aan (consultancy)diensten aan op het gebied van geo-informatica (cartografie, satellietnavigatie en andere gerelateerde gebieden).

Tijdens haar zoektocht naar financiering voor onderzoek wendde de onderneming zich tot het Enterprise Europe Network-contactpunt in de Cyprische hoofdstad, dat ondergebracht is bij de Research Promotion Foundation. Met bijna 600 partnerorganisaties in 49 landen helpt het netwerk ondernemers aan EU-financiering en brengt het hen in contact met de juiste partners voor succesvolle projecten.

Via het Enterprise Europe Network stuitte GeoImaging op een door Spanjaarden geleid onderzoeksproject dat de ontwikkeling van een hoogtechnologisch toestel beoogt om paddenstoelen te plukken. GeoImaging is nu een van de acht partners van het Champi-ON-project. Het bedrijf voorziet de beeldtechnologie die nodig is om de paddenstoelen vers te kunnen verkopen in plaats van in blik.

Die paddenstoelen worden momenteel met de hand geoogst omwille van de hoge kwaliteitseisen waaraan dit product moet voldoen. Plukken met de hand zadelt de producenten op met een kost die oploopt tot 46 % van hun totale productiekosten. Technologische innovatie is dus nodig om de concurrentie aan te kunnen blijven en een aanvaardbare marge te behouden. Het automatische pluktoestel zal gebruik maken van computerbeelden om die paddenstoelen eruit te halen die geschikt zijn om in de versafdeling verkocht te worden. Vervolgens zal een robotarm ze plukken, waardoor de vereiste arbeid om verse paddenstoelen te oogsten en te verwerken met 80 % verminderd wordt. Zo wordt ook in de kosten gesnoeid.

Stratos Styliandis, die GeoImaging oprichtte in 2002, zegt dat het bedrijf met de nieuwe onderzoekssamenwerking zijn partnernetwerk zal kunnen uitbreiden en uiteindelijk een nieuw product op de markt zal kunnen brengen. "Het is belangrijk voor plaatselijke ondernemingen om in een omgeving van internationale samenwerking bedrijvig te kunnen zijn", zegt hij.

"Sinds de oprichting van het Enterprise Europe Network hebben we GeoImaging geholpen bij het indienen van aanvragen om deel te nemen aan nationale en Europese onderzoeksprogramma's", zegt Christakis Theocharous, wetenschappelijk ambtenaar bij het netwerk in Cyprus. "Wanneer ze ook maar iets nodig hebben, dan bellen ze ons gewoon." Tot nog toe kon GeoImaging zich verzekeren van EU-financiering voor vijf projecten in verschillende sectoren.

Meer informatie:

  • GeoImagingEnglish
  • Champi-onEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 21/02/2014 | Naar boven