Navigációs útvonal

Gomba módra szaporodnak a képalkotással foglalkozó cég lehetőségei

2011. szeptember

Gombák

A több mint 1 millió euró összegű európai uniós kutatási támogatásban részesülő Champi-ON kezdeményezés olyan teljesen automatizált rendszert fejleszt, amely azonnali eladásra szánt gombák szedésére szolgál. Az Enterprise Europe Network hálózatnak köszönhetően egy kis ciprusi cég is kulcsfontosságú szerepet játszik a projektben.

A nicosiai székhelyű GeoImaging cég széles körű szolgáltatásokat és tanácsadást nyújt a térinformatika területén, beleértve a térképészetet, a műholdas navigációt és egyéb kapcsolódó területeket.

A kutatásra felhasználható támogatási források keresése során a kkv felvette a kapcsolatot az Enterprise Europe Networknek a ciprusi fővárosban, a Research Promotion Foundation épületében működő irodájával. A 49 országban mintegy 600 partnerszervezettel dolgozó Enterprise Europe Network segítséget nyújt a vállalkozásoknak az EU-s támogatásokhoz való hozzáférésben, valamint abban, hogy megtalálják a sikeres projektekhez a megfelelő partnereket.

A GeoImaging az Enterprise Europe Network hálózaton keresztül értesült arról a spanyol vezetésű kutatási projektről, melynek célja egy új, csúcstechnológiát használó gombaszedő berendezés fejlesztése. Az immáron nyolc partnert összefogó Champi-ON kezdeményezés tagjaként a GeoImaging képalkotási technológiát biztosít annak érdekében, hogy a gombák frissen, ne pedig konzerv formájában kerülhessenek a piacra.

Ezeket a gombákat az igen magas minőségi elvárások miatt jelenleg kézzel szedik. A teljes előállítási költségnek akár 46%-át is kitevő kézi szedés azonban igen nagy terhet ró a termelőkre, ezért technológiai innovációra van szükség a versenyképesség és az elfogadható haszonrés fenntartásához. Az automatikus gombaszedő berendezés számítógépes képalkotási technológiát használ a piacon értékesíthető friss gombák kiválasztására, amelyeket aztán egy robotkar szed le, ezáltal 80%-kal csökkentve a friss gombák szedése és kezelése kapcsán felmerülő munkaerő-szükségletet, ezáltal költségeket takarítva meg.

Sztratosz Sztiliandisz, aki 2002-ben alapította a céget, elmondta, hogy az új kutatási együttműködés révén a GeoImaging bővíteni tudja partnerhálózatát, és végül új terméket dobhat piacra. "Fontos a helyi vállalkozások számára, hogy nemzetközi együttműködés keretében dolgozhassanak" - tette hozzá.

"Az Enterprise Europe Network alapítása óta segítettük a GeoImaging céget a nemzeti és európai uniós kutatási programokra benyújtott pályázatok elkészítése során" - mondta Hrisztakisz Theokarusz, a hálózat tudományos ügyekért felelős ciprusi tisztségviselője "Ha bármire szükségük van, egyszerűen felhívnak minket." A GeoImaging eddig öt, különböző ágazatokhoz tartozó projekttel pályázott sikeresen EU-s támogatásért.

További információk:

 • GeoImagingEnglish
 • Champi-onEnglish
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 21/02/2014 | Az oldal tetejére