Διαδρομή πλοήγησης

Οι ευκαιρίες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια για εταιρεία ψηφιακής απεικόνισης

Σεπτέμβριος 2011

Μανιτάρια

Με ερευνητική χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, η πρωτοβουλία «Champi-ON» θα αναπτύξει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συγκομιδής μανιταριών, για να πωλούνται ως νωπά στην αγορά. Χάρη στο δίκτυο Enterprise Europe Network, μια μικρή επιχείρηση με έδρα την Κύπρο πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο έργο.

Με έδρα τη Λευκωσία, η GeoImaging παρέχει ευρύ φάσμα συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα της γεωπληροφορικής, περιλαμβανομένης της χαρτογραφίας, της δορυφορικής πλοήγησης και άλλων συναφών τομέων.

Κατά την αναζήτηση ερευνητικής χρηματοδότησης, η ΜΜΕ GeoImaging στράφηκε στο γραφείο του Enterprise Europe Network που εδρεύει στην κυπριακή πρωτεύουσα, στο Ίδρυμα Προώθησης της Έρευνας. Με σχεδόν 600 φορείς-εταίρους σε 49 χώρες, το δίκτυο βοηθάει επιχειρηματίες να αξιοποιούν τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και τις φέρνει σε επαφή με τους κατάλληλους εταίρους για την επιτυχή υλοποίηση των έργων.

Μέσω του Enterprise Europe Network, η GeoImaging πληροφορήθηκε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ισπανίας, για την ανάπτυξη μιας νέας συσκευής υψηλής τεχνολογίας για τη συγκομιδή μανιταριών. Η GeoImaging, που πλέον συγκαταλέγεται στους οκτώ εταίρους του Champi-ON, θα παράσχει τεχνολογία ψηφιακής απεικόνισης για μανιτάρια που προορίζονται για πώληση ως νωπά παρά ως κονσερβοποιημένα.

Τα εν λόγω μανιτάρια σήμερα συλλέγονται με το χέρι, λόγω των υψηλής ποιότητας προτύπων που απαιτούνται για το συγκεκριμένο προϊόν. Η συλλογή με το χέρι επιβαρύνει τους παραγωγούς με άνω του 46% του συνολικού κόστους παραγωγής, επομένως η τεχνολογική καινοτομία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και ενός αποδεκτού περιθωρίου κέρδους. Ο αυτόματος συλλέκτης χρησιμοποιεί ψηφιακή απεικόνιση για να διαλέξει τα μανιτάρια εκείνα που κρίνονται κατάλληλα για την αγορά νωπών προϊόντων και έπειτα τα συλλέγει με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα, μειώνοντας την απαιτούμενη εργασία για τη συγκομιδή και την επεξεργασία μανιταριών κατά 80%, με συνεπακόλουθη μείωση του κόστους.

Ο Στράτος Στυλιανίδης, ο οποίος ίδρυσε τη GeoImaging το 2002, ισχυρίζεται ότι η νέα ερευνητική συνεργασία θα δώσει στην εταιρεία του τη δυνατότητα να επεκτείνει το δίκτυο συμπράξεών της και να φέρει στην αγορά ένα νέο προϊόν. «Είναι σημαντικό για τις τοπικές εταιρείες να λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς συνεργασίας», δηλώνει.

«Από τη σύσταση του Enterprise Europe Network, βοηθάμε τη GeoImaging στην υποβολή αιτήσεων για εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα», δηλώνει ο Χριστάκης Θεοχάρους, επιστημονικός υπάλληλος του δικτύου στην Κύπρο. «Όποτε χρειάζονται κάτι, απλώς επικοινωνούν μαζί μας». Μέχρι στιγμής, η GeoImaging έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για πέντε έργα σε διάφορους τομείς.

Για να μάθετε περισσότερα:

  • GeoImagingEnglish
  • Champi-onEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2014 | Αρχή σελίδας