Навигационна пътека

Възможностите за фирма за изображения растат

Септември 2011 г.

Гъби

С над 1 млн. евро финансиране за изследвания на ЕС инициативата "Champi-ON" ще разработи напълно автоматизирана система за бране на гъби, които ще се продават пресни. Благодарение на мрежата на европейско равнище за подпомагане на бизнеса Enterprise Europe Network, малка фирма със седалище в Кипър ще играе основна роля в проекта.

GeoImaging, със седалище в Никозия, предоставя широк набор от услуги и консултации в областта на геоинформатиката, включително картография, сателитна навигация и свързани области.

В търсене на финансиране МСП-то GeoImaging се обръща към клона на Enterprise Europe Network със седалище в столицата на Кипър във Фондацията за насърчаване на изследванията. Мрежата Enterprise Europe Network, която има близо 600 организации-партньори в 49 страни, помага на предприемачи да получат финансиране по линия на ЕС и ги свързва с правилните партньори за успешни проекти.

Чрез мрежата Enterprise Europe Network, GeoImaging научава за изследователски проект под испанско ръководство за разработване на ново високотехнологично устройство за бране на гъби. Вече като един от осемте партньора в Champi-ON, GeoImaging ще доставя технология за изображения за гъби, които ще се продават пресни, а не консервирани.

В момента тези гъби се отглеждат ръчно поради високите стандарти за качество, изисквани за този продукт. Ръчното бране натоварва производителите с разход, който възлиза на 46 % от общите им производствени разходи, поради това са необходими технологични иновации, за да се запази конкурентността и да се задържи допустим марж. Автоматизираното бране ще използва компютърно изображение, за да избира гъби, които се приемат за подходящи за пазара на пресни гъби, и след това ще ги бере с помощта на роботизирана ръка, което ще намали необходимия труд за отглеждане и обработка на пресни гъби с 80 % и така ще се намалят разходите.

Stratos Styliandis, който основава GeoImaging през 2002 г., заявява, че новото изследователско сътрудничество ще позволи на неговата фирма да разшири мрежата си от партньори и евентуално да представи нов продукт на пазара. "За местните компании е важно да работят в международна среда на сътрудничество", споделя той.

"От основаването на мрежата Enterprise Europe Network ние помагаме на GeoImaging за подаването на заявления за национални изследователски програми и за изследователски програми на ЕС", казва Christakis Theocharous, служителят за научната сфера на мрежата в Кипър. "Когато се нуждаят от нещо, те просто ни се обаждат". До сега GeoImaging е получила финансиране по линия на ЕС за пет проекта в различни сектори.

Научете повече:

  • GeoImagingEnglish
  • Champi-onEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 21/02/2014 | Начало на страницата