Sökväg

Funktionsnedsättning är inget hinder med IKT-baserad utbildning

Oktober 2011

Utbildning i keramisk formgivning © Barbara Plasonik

Ett europeiskt konsortium under ledning av det slovenska företaget Ozara har utvecklat IKT-lösningar som gör det möjligt för människor med nedsatt hörsel eller syn att utbilda sig inom keramik formgivning. Projektet kunde bli verklighet tack vare EU:s finansieringsprogram Leonardo da Vinci.

För döva eller blinda, eller människor med nedsatt hörsel eller syn, är det ofta svårt att ta del av IKT-baserad utbildning. Ett projekt inom keramiksektorn ska ge dem skräddarsydda lösningar. ACTrain tillhandahåller gratis online-utbildning inom keramiktillverkning, som är särskilt utformad för människor med sensoriska funktionsnedsättningar. Detta gör man med hjälp av webbaserat och interaktivt videomaterial.

Lektionerna har till exempel spelats in med syntolkning, och i videor finns det textning eller teckentolkning.

Det slovenska företaget Ozara, som initierade projektet, vände sig till Enterprise Europe Networks lokalkontor i centrumet för hantverk och småföretag i Ljubljana för att få hjälp att hitta finansiering.

Där såg man att EU:s program Leonardo da Vinci passade Ozara, eftersom det ger stöd till praktiska yrkesutbildningsprojekt. Nätverksexperten Larisa Vodeb hjälpte företaget att hitta samarbetsparter och utarbeta en vinnande ansökan.

I konsortiet ingår experter från Slovenien, Grekland, Italien och Österrike med kunskap om och erfarenhet av utbildning för funktionshindrade.

Utbildningsprogrammet finns för närvarande på grekiska, italienska, slovenska och tyska, och på de fyra samarbetsparternas nationella teckenspråk. och funktionshindrade människor världen över ska kunna komma åt det från vilken dator som helst.

Läs mer:

 • See - hear - touch: projektets webbplatsEnglish
 • Leonardo da Vinci-programmetEnglish
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 29/01/2014 | Till början