Navigacijska pot

Premagovanje invalidnosti z učenjem na osnovi IKT

Oktober 2011

Učenje oblikovanja keramike © Barbara Plasonik

Evropski konzorcij, ki ga vodi slovensko podjetje Ozara, je razvil IKT-rešitve, ki ljudem z okvarami sluha in vida omogočajo usposabljanje na področju oblikovanja keramike. Projekt je omogočil program financiranja EU Leonardo da Vinci.

Ljudje, ki so gluhi, imajo okvaro sluha, so slepi ali slabovidni imajo pogosto težave z dostopanjem do usposabljanja z IKT. Projekt za področje keramike želi zagotoviti rešitve po meri. ACTrain omogoča brezplačno učenje prek spleta, ki je namenjeno ljudem s senzoričnimi okvarami, posveča pa se oblikovanju keramike. To učenje je na voljo preko spleta in interaktivnega video materiala.

Lekcije so na primer posnete kot zvočni opisi, video posnetki pa so opremljeni s podnapisi ali znakovnim tolmačenjem.

Slovensko podjetje Ozara, ki je sprožilo ta projekt, se je za pomoč pri iskanju sredstev obrnilo na podružnico lokalne mreže Enterprise Europe Network s sedežem na Obrtno-podjetniški zbornici v Ljubljani.

Mreža je ocenila, da je za podjetje Ozara primeren EU-program Leonardo da Vinci, saj financira praktične projekte na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Strokovnjakinja Larisa Vodeb je podjetju pomagala poiskati partnerje in sestaviti uspešno ponudbo.

Konzorcij vključuje strokovnjake iz Slovenije, Grčije, Italije in Avstrije, ki imajo znanja in izkušnje na področju izobraževanja in usposabljanja invalidov.

Program izobraževanja, ki je trenutno na voljo v nemškem, grškem, italijanskem in slovenskem jeziku ter v znakovnem jeziku teh štirih jezikov partnerjev, naj bi bil na voljo vsem invalidom po svetu preko katerega koli računalnika.

Več na to temo:

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 29/01/2014 | Na vrh