Cale de navigare

Depăşirea dizabilităţilor prin cursuri bazate pe TIC

octombrie 2011

Cursuri de arta ceramicii © Barbara Plasonik

Un consorţiu european condus de compania Ozara din Slovenia a dezvoltat soluţii TIC pentru a le oferi celor cu deficienţe de auz sau văz oportunităţi de formare în domeniul artei ceramicii. Acest proiect a devenit posibil cu ajutorul programului cu finanţare europeană Leonardo da Vinci.

Persoanele cu deficienţe totale sau parţiale de auz sau de văz întâmpină adesea dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la cursurile cu suport TIC. Un proiect conceput pentru sectorul ceramicii intenţionează să ofere soluţii personalizate. ACTrain oferă cursuri online de olărit, concepute special pentru persoanele cu deficienţe senzoriale. Cursurile sunt bazate pe materiale web şi materiale video interactive.

De exemplu, lecţiile sunt înregistrate sub formă de descrieri audio, iar filmele sunt subtitrate sau interpretate în limbajul mimico-gestual.

Compania Ozara din Slovenia, iniţiatoarea proiectului, a apelat la agenţia locală a Enterprise Europe Network, cu sediul în cadrul Camerei de Meşteşuguri şi Întreprinderi Mici din Ljubljana, solicitându-i acesteia ajutor pentru a găsi finanţare.

Reţeaua a identificat programul Leonardo da Vinci al UE ca fiind potrivit pentru Ozara, acesta finanţând proiecte practice în domeniul educaţiei şi formării profesionale. Larisa Vodeb, expert în cadrul reţelei, a ajutat compania să îşi găsească parteneri şi să întocmească o propunere reuşită.

Consorţiul reuneşte experţi din Slovenia, Grecia, Italia şi Austria care au cunoştinţe şi experienţă în ceea ce priveşte educaţia şi formarea persoanelor cu dizabilităţi.

Disponibil în prezent în germană, greacă, italiană şi slovenă şi în cele patru limbi mimico-gestuale naţionale ale partenerilor, programul de formare ar trebui să devină disponibil tuturor persoanelor cu dizabilităţi din întreaga lume, prin intermediul unui simplu computer.

Mai multe informaţii:

  • See - hear - touch: site-ul proiectuluiEnglish
  • Programul Leonardo da VinciEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 29/01/2014 | Începutul paginii