Kruimelpad

Handicaps overwinnen dankzij ICT-gebaseerde opleiding

Oktober 2011

Opleiding keramiekontwerp © Barbara Plasonik

Een Europees consortium onder leiding van de Sloveense onderneming Ozara heeft ICT-oplossingen ontwikkeld om opleidingskansen in de keramieksector te bieden aan personen met een auditieve of visuele handicap. Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij het Europese financieringsprogramma Leonardo da Vinci.

Voor personen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn, gaat de toegang tot een ICT-gebaseerde opleiding vaak gepaard met heel wat moeilijkheden. Een project voor de keramieksector reikt echter oplossingen op maat aan. ACTrain biedt gratis onlineopleidingen, die specifiek ontwikkeld zijn voor personen met zintuiglijke beperkingen, voor het maken van keramiekproducten. Dit gebeurt via online en interactief videomateriaal.

De lessen worden bijvoorbeeld opgenomen als auditieve beschrijvingen en de video's bevatten ondertitels of worden getolkt in gebarentaal.

De Sloveense onderneming Ozara, de initiatiefnemer voor dit project, klopte aan bij de lokale afdeling van Enterprise Europe Network, de Kamer voor Ambachten en het Kleinbedrijf in Ljubljana, voor hulp bij het zoeken naar financiering.

Het netwerk achtte het Europese Leonardo da Vinci-programma geschikt voor Ozara, aangezien het programma praktische projecten financiert voor beroepsonderwijs en -opleiding. Netwerkexperte Larisa Vodeb hielp de onderneming om partners te vinden en een succesvol voorstel uit te werken.

Het consortium omvat deskundigen uit Slovenië, Griekenland, Italië en Oostenrijk met kennis en ervaring in het onderwijs en de opleiding van personen met handicaps.

Het opleidingsprogramma is op dit moment beschikbaar in het Duits, het Grieks, het Italiaans, het Sloveens en de vier nationale gebarentalen van de partners, en zal via om het even welke computer beschikbaar zijn voor gehandicapten wereldwijd.

Voor meer informatie:

  • See - hear - touch: projectwebsiteEnglish
  • Leonardo da Vinci-programmaEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 29/01/2014 | Naar boven