Navigációs útvonal

IKT alapú képzés segít megbirkózni a fogyatékossággal

2011. október

Kerámiatervezői képzés © Barbara Plasonik

A szlovéniai Ozara cég által vezetett európai konzorcium olyan IKT-megoldásokat dolgozott ki, amelyek révén képzési lehetőségeket nyújtanak a kerámiatervezési szakma iránt érdeklődő csökkent hallású vagy látású személyek részére. Ez a projekt az EU Leonardo da Vinci finanszírozási programjának köszönhetően valósulhatott meg.

A süket, nagyothalló, vak és gyengénlátó emberek gyakran nehézségekbe ütköznek az IKT alapú képzésekhez való hozzáférés tekintetében. A kerámiaiparhoz kapcsolódó projekt kifejezetten erre a célra kialakított megoldásokat kínál. Az ACTrain ingyenes online képzését kifejezetten agyagművességgel foglalkozni kívánó, érzékszervi károsodással élő személyeknek alakították ki. A képzés web alapú és interaktív videoanyagokon keresztül jut el a célcsoporthoz.

Például a tanórákat szóbeli leírások formájában rögzítik, és a videók feliratozást, illetve jelnyelvi tolmácsolást tartalmaznak.

A projektet kezdeményező szlovéniai Ozara cég a finanszírozás felkutatása során az Enterprise Europe Network helyi irodájához fordult segítségért, amelynek székhelye Ljubljanában, a Kézműves és Kisvállalkozói Kamara épületében található.

A hálózat megállapította, hogy az EU Leonardo da Vinci programja megfelel az Ozara céljainak, ugyanis gyakorlati projekteket finanszíroz a szakoktatás és -képzés terén. A hálózat szakértője, Larisa Vodeb segített a cégnek partnereket találni és összeállítani a sikeres pályázatot.

A konzorciumban tagként olyan szlovén, görög, olasz és osztrák szakértők is részt vesznek, akik ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a fogyatékkal élők oktatása és képzése terén.

A jelenleg német, görög, olasz és szlovén nyelven, valamint a négy nemzeti jelnyelven rendelkezésre álló képzési program a szándékok szerint az egész világon, bármely számítógépen rendelkezésére fog majd állni a fogyatékkal élőknek.

További információk:

 • See - hear - touch: a projekt internetes oldalaEnglish
 • Leonardo da Vinci programEnglish
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 29/01/2014 | Az oldal tetejére