Διαδρομή πλοήγησης

Αντιμετώπιση της αναπηρίας μέσω κατάρτισης που βασίζεται σε ΤΠΕ

Οκτώβριος 2011

Κατάρτιση στο σχεδιασμό κεραμικών © Barbara Plasonik

Μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής τη σλοβενική εταιρία Ozara ανέπτυξε λύσεις ΤΠΕ προκειμένου να προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης στον τομέα του σχεδιασμού κεραμικών σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής ή όρασης. Το σχέδιο αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ Leonardo da Vinci.

Τα άτομα με μηδενική ή ασθενή ακοή, οι τυφλοί ή αμβλύωπες αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες πρόσβασης στην κατάρτιση που βασίζεται στις ΤΠΕ. Ένα πρόγραμμα για τον τομέα των κεραμικών στοχεύει στην εξεύρεση εξειδικευμένων λύσεων. Η ACTrain προσφέρει δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση για την κατασκευή προϊόντων κεραμικής, ειδικά σχεδιασμένη για άτομα με διαταραχές των αισθητηρίων οργάνων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικού διαδραστικού οπτικού υλικού.

Για παράδειγμα, ηχογραφούνται μαθήματα με τη μορφή ακουστικών περιγραφών, ενώ το οπτικό υλικό διαθέτει υποτίτλους ή διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Η σλοβενική εταιρία Ozara, η οποία έλαβε την πρωτοβουλία για το έργο, απευθύνθηκε στο τοπικό παράρτημα του δικτύου Enterprise Europe Network, που βρίσκεται στο Επιμελητήριο Βιοτεχνικών και Μικρών Επιχειρήσεων της Λιουμπλιάνα, για βοήθεια στην αναζήτηση χρηματοδότησης.

Το δίκτυο έκρινε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci ως το καταλληλότερο για την Ozara, δεδομένου ότι χρηματοδοτεί πρακτικά σχέδια στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η ειδικός δικτύων Larisa Vodeb βοήθησε την εταιρία να βρει εταίρους και να καταρτίσει μια επιτυχημένη πρόταση.

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει ειδικούς από τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία με γνώσεις και εμπειρία στην εκπαίδευση και κατάρτιση ατόμων με αναπηρία.

Διαθέσιμο σήμερα στα γερμανικά, ελληνικά, ιταλικά και σλοβενικά και στις τέσσερις εθνικές νοηματικές γλώσσες των εταίρων, το πρόγραμμα κατάρτισης αναμένεται να γίνει προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή.

Για να μάθετε περισσότερα:

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2014 | Αρχή σελίδας