Navigacijska pot

Evropska mikro posojila - kako ustanoviti in voditi najmanjša podjetja

Julij 2011

microStart

Posamezniki ali podjetja z manj kot 10 zaposlenimi lahko začnejo s pomočjo evropskega mikro financiranja. microStart ponuja podporo lokalnim malim podjetjem v Bruslju za pomoč z materialom, logistiko ali administracijo.

microStart je belgijski ponudnik mikro kreditov in pomaga belgijskim mikro podjetnikom, ki podpore ne morejo pridobiti prek tradicionalnega bančnega sistema zaradi pomanjkanja lastnih sredstev. Od odprtja v začetku tega leta sta obe poslovalnici microStart v Bruslju odobrili 30 mikro posojil v vrednosti od 1.000 do 10.000 evrov. Ta mikro posojila so rabili npr. trgovci, male restavracije in internetne trgovine.

microStart deluje na podlagi Evropskega mikrofinančnega instrumenta Progress. Namesto da bi dodelil posojila neposredno podjetjem ali posameznikom, instrument podpira podjetnike prek uradnih teles, kot je microStart. Z instrumentom Evropska komisija in Evropski investicijski sklad omogočata posojila do 25.000 evrov. Instrument je namenjen za pomoč tistim, ki imajo omejene možnosti dostopa do običajnih sredstev kreditnega trga: ženskim podjetnicam, mladim podjetnikom, podjetnikom, ki pripadajo manjšini, invalidnim podjetnikom, samostojnim podjetnikom itd. V primeru Bruslja, na primer, je večina prejemnikov priseljencev.

Mikrofinanciranje je pomembno za zaposlitev in rast: 99 % začetnih podjetij v Evropi je mikro podjetij ali malih podjetij, tretjina izmed njih pa se ustanovi na pobudo ljudi, ki so brez dela. Do danes je mikro posojila v okviru mikrofinančnega instrumenta Progress prejelo pet držav (Belgija, Bolgarija, Nizozemska, Poljska, Romunija), trenutno pa potekajo pogajanja še z dvema državama (Litva, Ciper).

Več si lahko preberete na:

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 20/02/2014 | Na vrh