Cale de navigare

Microcreditele europene - cum se poate pune pe picioare chiar şi cea mai mică afacere

Iulie 2011

microStart

Persoanele fizice sau companiile cu mai puţin de 10 angajaţi pot obţine un capital de pornire cu ajutorul microfinanţării europene. Pentru asistenţă privind materiale, logistică sau administrare, microStart oferă sprijin companiilor mici din Bruxelles.

microStart, un furnizor de microcredite belgian, sprijină microîntreprinzătorii din Belgia care nu reuşesc să obţină finanţare prin intermediul sistemului bancar tradiţional, din cauza lipsei resurselor. Înfiinţate în acest an, cele două sucursale microStart au aprobat deja 30 de microcredite cu valori cuprinse între 1 000 şi 10 000 de euro. Aceste microcredite au fost folosite, de exemplu, pentru a sprijini lansarea unor comercianţi, a unor mici restaurante şi a unor magazine pe internet.

microStart beneficiază de avantajele pe care le oferă instrumentul european de microfinanţare Progress. În loc să acorde direct împrumuturi companiilor sau persoanelor fizice, acest instrument sprijină întreprinzătorii prin intermediul unor organisme oficiale precum microStart. Prin intermediul acestui instrument, Comisia Europeană şi Fondul European de Investiţii permit acordarea de împrumuturi de până la 25 000 de euro. Scopul instrumentului este de a veni în ajutorul celor care au acces limitat la piaţa convenţională a creditelor: întreprinzătorii femei, tinerii întreprinzători, întreprinzătorii care aparţin unui grup minoritar, întreprinzătorii care suferă de o dizabilitate, întreprinderile individuale etc. Cei mai mulţi beneficiari din Bruxelles provin, de exemplu, din familii de imigranţi.

Microfinanţarea este esenţială pentru ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică: 99 % din companiile nou-înfiinţate din Europa sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, o treime dintre acestea fiind iniţiative lansate de către persoane rămase fără un loc de muncă. Până în prezent, cinci ţări au beneficiat de microcreditele oferite în cadrul instrumentului de microfinanţare Progress (Belgia, Bulgaria, Ţările de Jos, Polonia şi România), iar alte două ţări aflându-se încă în stadiul de negocieri (Lituania şi Cipru).

Mai multe informaţii:

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 20/02/2014 | Începutul paginii