Kruimelpad

Europese microleningen helpen de kleinste bedrijven op te starten

Juli 2011

microStart

Personen of bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen hun start nemen met de hulp van Europese microfinanciering. Zo ondersteunt microStart plaatselijke kleine bedrijven in Brussel op het gebied van materiaal, logistiek of administratie.

microStart is een Belgische verstrekker van microkrediet die Belgische micro-ondernemingen helpt die geen financiële steun weten te krijgen van de traditionele banken door een gebrek aan middelen. Sinds de start van de activiteiten eerder dit jaar hebben de twee vestigingen van microStart in Brussel 30 microleningen tussen de 1.000 en 10.000 euro uitgeschreven. Deze microleningen worden bijvoorbeeld gebruikt bij de opstart van markthandelaars, kleine restaurants en webwinkels.

microStart maakt gebruik van de Europese Progress-microfinancieringsfaciliteit. In plaats van rechtstreeks te lenen aan bedrijven of personen steunt de faciliteit ondernemers via officiële organen als microStart. Via de faciliteit maken de Europese Commissie en het Europese Investeringsfonds het mogelijk om tot 25.000 euro te lenen. De faciliteit wil steun bieden aan wie slechts beperkte toegang heeft tot conventioneel krediet: vrouwelijke ondernemers, jonge ondernemers, ondernemers die tot een minderheidsgroep behoren, ondernemers met een handicap, eenmanszaken, enz. In het geval van Brussel hebben de meeste begunstigden bijvoorbeeld een allochtone achtergrond.

Microfinanciering is essentieel voor werkgelegenheid en groei: 99 % van de starters in Europa zijn kleine ondernemingen of micro-ondernemingen, en een derde ervan zijn initiatieven van mensen zonder werk. Tot op heden hebben al vijf landen gebruikgemaakt van het systeem van microleningen via de Progress-microfinancieringsfaciliteit (België, Bulgarije, Nederland, Polen en Roemenië) en met twee andere landen (Litouwen en Cyprus) wordt nog onderhandeld.

Lees meer:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 20/02/2014 | Naar boven