Διαδρομή πλοήγησης

Ευρωπαϊκά μικροδάνεια - βοήθεια στη δημιουργία και της μικρότερης επιχείρησης

Ιούλιος 2011

microStart

Ιδιώτες ή εταιρείες με λιγότερους από 10 υπαλλήλους μπορούν να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών μικροχρηματοδοτήσεων. Η microStart προσφέρει στήριξη σε τοπικές μικρές επιχειρήσεις των Βρυξελλών, βοηθώντας τις σε σχέση με τα υλικά, την εφοδιαστική ή τη διοίκηση.

Η microStart είναι ένας Βέλγος πάροχος μικροπιστώσεων που βοηθάει Βέλγους μικροεπιχειρηματίες που δεν είναι σε θέση να λάβουν οικονομική στήριξη από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας ανεπάρκειας πόρων. Αφότου άνοιξαν, νωρίτερα μέσα στο έτος, τα δύο υποκαταστήματα της microStart στις Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει 30 μικροδάνεια αξίας 1 000 έως 10 000 ευρώ. Τα μικροδάνεια αυτά διοχετεύθηκαν, παραδείγματος χάριν, σε βοήθεια προς νεοσύστατες επιχειρήσεις πλανόδιων εμπόρων, μικρών εστιατορίων και διαδικτυακών καταστημάτων.

Η microStart αξιοποιεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων Progress. Αντί να χορηγεί δάνεια απευθείας σε εταιρείες ή ιδιώτες, ο Μηχανισμός υποστηρίζει τους επιχειρηματίες μέσω επίσημων φορέων όπως η microStart. Μέσω του Μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων εγκρίνουν τη σύναψη δανείων μέχρι 25 000 ευρώ. Ο Μηχανισμός στοχεύει στην παροχή συνδρομής σε όσους έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη συμβατική πιστωτική αγορά: γυναίκες επιχειρηματίες, επιχειρηματίες που ανήκουν σε μειονοτική ομάδα, επιχειρηματίες με αναπηρία, ατομικές επιχειρήσεις κλπ. Στην περίπτωση των Βρυξελλών, για παράδειγμα, οι περισσότεροι δικαιούχοι προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.

Οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι απαραίτητες για την απασχόληση και την ανάπτυξη: 99% των νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι μικρές ή πολύ μικρές, ενώ το ένα τρίτο από αυτές αποτελεί πρωτοβουλία ανέργων. Πέντε χώρες μέχρι σήμερα έχουν εκμεταλλευτεί το πλαίσιο του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με δύο ακόμη (Λιθουανία, Κύπρος).

Διαβάστε περισσότερα:

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2014 | Αρχή σελίδας