Navigacijska pot

Kako se razvijejo podjetniki - švedska zgodba o uspehu

Februar 2011

Učenci

Švedski regiji Halland je uspelo med mladimi razširiti zanimanje za podjetništvo na vzoren način. Regija je na lanskoletni prireditvi European Enterprise Awards prejela nagrado za svoje delo na področju usposabljanja bodočih podjetnikov.

Regija Halland, ki združuje državne in lokalne oblasti, je vlagala v razvoj poslovnega okolja regije tako, da je izobraževala in motivirala mlade. Osnovne in srednja šole zdaj omogočajo pouk o podjetništvu, študentje imajo možnost, da sodelujejo v podjetniških projektih, številni učitelji pa so se usposabljali za posredovanje znanj o podjetništvu. Dejavnosti so obsegale vse od izgradnje deskarskega poligona v mestu pa do učenja matematike v praktičnih situacijah v lokalnih podjetjih.

V letih od 2007 do 2010 je 2500 učiteljev sodelovalo v 5-dnevnem programu, katerega cilj je bil povečati zanimanje študentov za podjetništvo. Regija je prav tako podjetnikom, učiteljem in študentom omogočila skupni virtualni forum za medsebojno sodelovanje, načrtovanje predavanj, organizacijo praktičnega usposabljanja, pogovor s finančnimi svetovalci itd.

Rezultat tega je, da se 44 % mladih, starih med 18 in 30 let, v regiji zdaj želi samozaposliti, kar je švedski rekord. Število novih podjetij je v regiji zelo naraslo.

Od leta 2006 Evropska komisija letno podeljuje evropske nagrade za podjetništvo (European Enterprise Awards) javnim organom, ki najbolje promovirajo mala podjetja in podjetništvo, predvsem na regionalni in lokalni ravni. Letošnji seznam projektov, ki so prišli v ožji izbor, bo objavljen do konca februarja. Nagrajence bomo razglasili 24. maja na podelitvi evropskih nagrad za podjetništvo v Budimpešti.

Več si lahko preberete na:

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 08/03/2012 | Na vrh