Cale de navigare

Cum se formează întreprinzătorii - o poveste suedeză de succes

Februarie 2011

Elevi

Regiunea suedeză Halland a reuşit să dezvolte exemplar interesul tinerilor faţă de antreprenoriat. Regiunea a fost premiată în cadrul Premiilor Europene pentru Iniţiative Antreprenoriale de anul trecut pentru munca depusă în vederea formării întreprinzătorilor de mâine.

Într-o asociaţie care a reunit autorităţile locale şi judeţene, regiunea Halland a investit în dezvoltarea mediului de afaceri regional prin formarea şi motivarea tinerilor. În învăţământul primar şi secundar se predau acum ore de antreprenoriat, elevii au posibilitatea de a participa la proiecte cu specific de afaceri, iar numeroşi profesori urmează cursuri pentru a transmite elevilor abilităţi antreprenoriale, activităţile variind de la construirea unei piste de patinaj orăşeneşti până la învăţarea matematicii în situaţii de viaţă reală în cadrul companiilor locale.

Din 2007 până în 2010, 2 500 de profesori au participat la programul de 5 zile, desfăşurat în scopul de a trezi interesul elevilor faţă de antreprenoriat. De asemenea, regiunea a pus la dispoziţia întreprinzătorilor, a profesorilor şi a elevilor un forum virtual comun unde aceştia pot să interacţioneze, să planifice lecţii, să organizeze stagii de practică, să discute cu consultanţi financiari etc.

Drept urmare, 44% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani din regiune doresc acum să devină oameni de afaceri pe cont propriu, ceea ce reprezintă un record în întreaga Suedie. Numărul companiilor noi din regiune a crescut considerabil.

Din 2006, Premiile Europene pentru Iniţiative Antreprenoriale se acordă de către Comisia Europeană autorităţilor publice care promovează cel mai bine întreprinderile mici şi spiritul antreprenorial, în special la nivel regional şi local. Lista proiectelor finaliste din acest an va fi publicată până la sfârşitul lunii februarie. Câştigătorii vor fi anunţaţi în 24 mai, la ceremonia de decernare a premiilor din Budapesta.

Mai multe informaţii:

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 08/03/2012 | Începutul paginii