Kruimelpad

Hoe ondernemers gevormd worden - een Zweeds succesverhaal

Februari 2011

Studenten

De Zweedse regio Halland is erin geslaagd om op voorbeeldige wijze de interesse van jongeren voor het ondernemerschap aan te wakkeren. De regio sleepte op de Europese Ondernemingsprijzen van vorig jaar een prijs in de wacht voor de inspanning die ze leverde om de ondernemers van morgen op te leiden.

De regio Halland, een vereniging van districts- en plaatselijke autoriteiten, investeerde in de ontwikkeling van het ondernemingsklimaat in de regio door jongeren op te leiden en te motiveren. Lagere en middelbare scholen bieden nu lessen in ondernemen aan, studenten krijgen de kans om deel te nemen aan bedrijfsgerichte projecten en heel wat leerkrachten zijn opgeleid om ondernemersvaardigheden aan te leren. Daartoe behoren ook activiteiten zoals het bouwen van een skateramp in de stad en het leren van wiskunde in levensechte situaties in plaatselijke bedrijven.

Van 2007 tot 2010 namen in totaal 2 500 leerkrachten deel aan het vijfdaagse programma dat bedoeld was om de interesse van de studenten voor het ondernemerschap aan te wakkeren. De regio bood de ondernemers, leerkrachten en studenten ook een gemeenschappelijk virtueel forum aan waar ze op interactieve wijze met elkaar in contact kunnen treden, lezingen kunnen plannen, praktische opleidingen kunnen organiseren, met financiële adviseurs kunnen praten, enz.

Het resultaat is dat 44 % van de jongeren in de regio die tussen 18 en 30 jaar oud zijn, nu zelfstandige zakenlui willen worden. Dat is een record in heel Zweden. Het aantal bedrijven in de regio is spectaculair gestegen.

Sinds 2006 worden jaarlijks de Europese Ondernemingsprijzen uitgereikt door de Europese Commissie aan openbare autoriteiten die kleine bedrijven en ondernemerschap het best stimuleren, voornamelijk op regionaal en lokaal niveau. De projecten die dit jaar op de shortlist belandden, worden eind februari gepubliceerd. De winnaars worden op 24 mei bekend gemaakt op de uitreiking van de Europese Ondernemingsprijzen in Boedapest.

Meer lezen:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 08/03/2012 | Naar boven