Navigációs útvonal

Miből lesznek a vállalkozók - egy svéd sikertörténet

2011. február

iskolai tanulók

A svédországi Halland régiónak példamutató módon sikerült fellendítenie a fiatalok vállalkozás iránti érdeklődését. A jövő vállalkozóinak képzése érdekében végzett tevékenységéért a régió a tavalyi évben elnyerte az Európai Vállalkozás Díjat.

A megyei és helyi önkormányzatokat összefogó Halland régió a fiatalok képzése és motiválása révén fektetett be a régió üzleti környezetének fejlesztésébe. Az általános és középiskolákban bevezették a vállalkozási ismeretek oktatását, a diákoknak lehetőségük van üzleti jellegű projektekben részt venni, és számos tanár részesült továbbképzésben, melynek révén vállalkozói ismereteket tudnak átadni a fiatalabb nemzedéknek. A tevékenységek között olyanokat találhatunk, mint például egy városi görkorcsolya rámpa építése vagy matematikatanulás helyi vállalkozásoknál, életszerű szituációkban.

2007 és 2010 között összesen 2500 tanár vett részt az 5 napos továbbképzésben, melynek célja a diákok vállalkozás iránti érdeklődésének felkeltése. A régió ezen kívül egy virtuális fórumot is biztosított a vállalkozók, tanárok és diákok részére, amelynek révén kapcsolatba léphetnek egymással, előadásokat tervezhetnek meg, gyakorlati képzéseket szervezhetnek, pénzügyi tanácsadókkal beszélhetnek, stb.

A program eredményeképpen a régió 18-30 éves fiataljainak 44%-a szeretne vállalkozó lenni, ami egész Svédországban a legmagasabb arány. A régióban létrejött új vállalkozások száma ugyancsak jelentősen emelkedett.

Az Európai Vállalkozás Díját 2006 óta ítéli oda az Európai Bizottság olyan közhatóságoknak, amelyek a legtöbbet tettek a kisvállalkozások és a vállalkozói kedv élénkítése érdekében, elsősorban regionális és helyi szinten. Az ebben az évben az értékelés utolsó körébe bejutott projektek listáját február végéig teszik közzé. A nyerteseket a május 24-én Budapesten megtartásra kerülő Európai Vállalkozás Díj ünnepségén jelentik be.

További információk:

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 08/03/2012 | Az oldal tetejére