Sökväg

Digitala naturguider sprungna ur brittisk-tyskt samarbete

Augusti 2011

Skärmbild från TreeID

Naturguider har länge funnits i bokform, men vem vill bära på tunga böcker under en lång vandring? Tack vare ett samarbete mellan två mikroföretag, som Enterprise Europe Network förde samman, finns det nu en ny serie ekologi-applikationer för smarttelefoner och läsplattor. En av applikationerna har blivit en iTunes succé.

Det var Mark Haley från Bath som först fick idén. Han är en brittisk systemutvecklare som även har en examen i miljöbiologi. Hans företag Isoperla slog sig samman med Sunbird TV, ett mediekonsultföretag med vetenskapsinriktning som drivs av tre personer i Wülfrath i Tyskland. De två företagen utvecklade applikationer som kan användas som digitala naturguider.

Deras första projekt, TreeID, hjälper användarna att identifiera träd genom att ställa frågor och sedan ta fram en lista med möjliga arter, rangordnade efter vilka som är mest troliga. Applikationen hamnade på tredje plats på iTunes lista över utbildningsmaterial.

För att hitta specialiserade webbtjänstleverantörer till sitt företag vände sig Mark Haley till Enterprise Europe Networks kontaktpunkt i Bristol. Nätverket hjälper små företag att maximalt utnyttja den Europeiska marknaden. "Vi hade utvecklat en intressant produkt, men vi behövde hjälp med att ta den ett steg längre", säger Mark.

Personalen på kontaktpunkten lade in Marks förfrågan i sin databas för tekniköverföring, som är ett av de verktyg de förfogar över för att hjälpa företag att växa internationellt.

Sabrina Wodrich, som arbetar hos Enterprise Europe Networks partner ZENIT i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, gjorde Sunbird TV uppmärksamma på förfrågan. "Jag känner väl till företaget och skickade genast vidare informationen", säger hon.

Företagen kom överens om att samarbeta för att utveckla en serie applikationer och det dröjde inte länge innan man hade en framgångsrik produkt. "Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med vår nya affärspartner och med Enterprise Europe Network i många är framöver", säger Georg Pohland, en av Sunbirds grundare.

Läs mer:

 • IsoperlaEnglish
 • Sunbird TVDeutschEnglish
 • Enterprise Europe NetworkEnglish
Enterprise Europe Network

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 20/02/2014 | Till början