Kruimelpad

Brits-Duitse samenwerking levert digitale veldgidsen op

Augustus 2011

Screenshot TreeID

Natuur- en veldgidsen worden al jarenlang uitgebracht in boekvorm, maar wie wil er nu steeds weer al dat gewicht meezeulen tijdens een lange trektocht? Dankzij de samenwerking tussen twee micro-ondernemingen die het Enterprise Europe Network samenbracht, is er nu een nieuwe reeks applicaties met ecologische informatie op de markt voor smartphones en tablet-pc's. Een van de applicaties is zelfs een succes geworden op iTunes.

Het innovatieve idee is ontsproten aan het brein van Mark Haley, een Britse softwareontwikkelaar uit Bath met een diploma milieubiologie. Zijn bedrijf Isoperla sloeg de handen in elkaar met Sunbird TV, een driekoppig consultancybedrijf in het Duitse Wülfrath dat zich toespitst op de wetenschappelijke praktijk. Samen beslisten ze applicaties te ontwikkelen die dienen als digitale veldgidsen.

Hun eerste project, TreeID, helpt gebruikers bij het identificeren van soorten door vragen te stellen en hen vervolgens een lijst met mogelijkheden voor te schotelen. De applicatie behaalde de derde plaats op de 'iTunes Education'- ranglijst.

Om gespecialiseerde informatieleveranciers te vinden voor zijn bedrijf wendde Mark Haley zich tot het Enterprise Europe Network-contactpunt in Bristol. Het netwerk helpt kleine ondernemingen het onderste uit de kan te halen op de Europese markten. "We hadden een interessant product ontwikkeld," zegt Haley, "maar hadden hulp nodig om de volgende stap te kunnen zetten."

Het Enterprise Europe Network-team voerde de aanvraag in de gegevensbank voor technologieoverdracht in. Deze gegevensbank is een van de middelen waarover het netwerk beschikt om bedrijven te helpen internationaal te groeien.

In Duitsland speelde Sabrina Wodrich van Enterprise Europe Network-partner ZENIT in Noordrijn-Westfalen de gegevens door aan Sunbird TV. "Ik ken het bedrijf als mijn broekzak en overhandigde het meteen de informatie", vertelt ze.

De bedrijven kwamen overeen hun krachten te bundelen om een aantal applicaties te ontwikkelen. Het succes bleef niet lang uit. "We kijken ernaar uit om nog vele jaren samen te werken met onze nieuwe handelspartner en het netwerk", aldus nog Georg Pohland, medeoprichter van Sunbird.

Meer weten:

  • IsoperlaEnglish
  • Sunbird TVDeutschEnglish
  • Enterprise Europe NetworkEnglish
Enterprise Europe Network

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 20/02/2014 | Naar boven