Sökväg

Dansk-grekiskt samarbete sätter kurs mot nya mål

April 2011

North Invent A/S skärm för satellitnavigering

Det lilla danska företaget North Invent A/S tillverkar navigeringsskärmar för den internationella sjöfartsindustrin. Genom att göra det mesta av möjligheterna till nätverkande fann man en affärspartner i Grekland, en av företagets största marknader.

Norths Invents produkter är gjorda för att tåla tuffa förhållanden. De finns ombord på några av världens största fartyg, alltifrån kryssningsfartyg till hangarfartyg.

Företaget har alltid satsat stort på den internationella marknaden. De exporterar 80 % av sina produkter till europeiska distributörer och ombud, som sedan säljer vidare många av produkterna till Sydkorea eller Kina.

”Med tanke på att Grekland är en av världens största sjöfartsnationer är det naturligtvis en väldigt intressant marknad för oss”, säger North Invents verkställande direktör Lars Nordberg-Hansen. Eftersom företaget varken hade tid eller resurser för att leta efter affärsmöjligheter själva, hörde de av sig till Enterprise Europe Network som satte dem i kontakt med Dansk Eksportforening. De kontaktade i sin tur Anders Skeem, internationell projektkonsult hos danska Agro Business Park A/S.

Tack vare Enterprise Europe Networks stora företagsdatabas, som används för att matcha ihop olika affärspartner, kunde Skeem föreslå tre potentiella partner i Grekland. ”Vi har nära kontakter med små och medelstora företag inom alla branscher”, förklarar Constantine Karamanis från Enterprise Europe Networks grekiska avdelning.

North Invent valde att förhandla med Marel Electronics SA, en liten grekisk firma som också producerar navigeringssystem som används ombord på fartyg, och som har goda förbindelser med grekiska rederier.

Efter ett par tester såg företagen att deras system var kompatibla och man bestämde sig då för att inleda ett samarbete. ”Med hjälp av Enterprise Europe Network hoppas vi kunna vidga våra internationella vyer ännu mer”, säger Kyriakos Alexopoulos, VD för Marel.

Läs mer:

 • North Invent A/SEnglish
 • Marel Electronics S. A.English
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 10/01/2014 | Till början