Navigacijska pot

Dansko-grško sodelovanje zapluje v nove vode

April 2011

Satelitska navigacija North Invent A/S

Malo dansko podjetje North Invent A/S proizvaja navigacije za mednarodno pomorsko industrijo. Potem ko je kar najbolj izkoristilo priložnosti mreženja, je uspelo najti poslovnega partnerja v Grčiji, ki je en izmed njegovih ključnih trgov.

Naprave, ki jih proizvaja North Invent, so oblikovane tako, da vzdržijo ostre pogoje, uporabljajo pa jih na nekaterih največjih plovilih na svetu, vse od ladij za križarjenje do vojaških letalonosilk.

Iskanje priložnosti v tujini je bila vedno prednostna naloga tega podjetja, saj 80 % svojih proizvodov izvaža evropskim distributerjem ali zastopnikom, ki večino nato preprodajo v Južno Korejo ali na Kitajsko.

„Grčija je kot ena izmed največjih pomorskih držav na svetu za nas seveda zelo zanimiv trg,“ pojasni direktor podjetja North Invent Lars Nordberg-Hansen. Ker jim je primanjkovalo časa, da bi sami raziskali te poslovne priložnosti, so stopili v stik z mrežo Enterprise Europe Network. Enterprise Europe Network jih je nato napotila na dansko izvozno združenje, ki se je potem obrnilo na Andersa Skeema, svetovalca za mednarodne projekte v danskem podjetju Agro Business Park A/S.

Skeem je lahko zahvaljujoč obsežni posredniški bazi mreže Enterprise Europe Network predlagal tri potencialne partnerje v Grčiji. „Imamo tesne stike z MSP v vseh sektorjih,“ je pojasnil Konstantin Karamanis iz grške enote mreže Enterprise Europe Network.

Podjetje North Invent se je želelo sestati z malim grškim podjetjem Marel Electronics SA, ki prav tako proizvaja pomorske navigacijske sisteme za ladje in je tesno povezan z grškimi ladjarskimi družbami.

Po nekaj preskusih sta podjetji ugotovili, da so njuni sistemi združljivi, zato so sta se odločili za sodelovanje. „Upamo, da bomo s pomočjo mreže Enterprise Europe Network še bolj razširili naša mednarodna obzorja,“ pravi Kiriakos Aleksopoulos, izvršni direktor podjetja Marel.

Več o tem:

 • North Invent A/SEnglish
 • Marel Electronics S. A.English
 • Enterprise Europe NetworkEnglish

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 10/01/2014 | Na vrh